Kunst på bøhlandet: - Vi er blevet trætte af de store byer

Kunst og kultur er ikke kun for folk i storbyerne. Det mener kunstnergruppen Kunst ud til Folket, der tirsdag hjalp elever på Havrehedskolen i Morud med at finde kunsten på deres egen skole.

Børn fra Havrehedskolen i Morud er samlet foran en stenskulptur bag ved skolen. 

De skal opleve kunst på en ny måde, formidlet af kunstnergruppen Kunst ud til Folket, der tirsdag begyndte på en turné, hvor de bruger skulpturkunst i landets mindste byer til at fortælle historier.

De små skolebørn har siddet og set historiefortæller. Søren Mølstrøm kobler en maskine til skulpturen, hvorefter han fører en samtale med en bjørn.

Det lyder måske lidt underligt, men Søren Mølstrøm forklarer:

- Det er simpelthen projektet Snak med Skulpturerne. I dag starter vores never-ending tour, hvor vi skal rundt i de allermindste byer i hele landet og få skulpturer til at tale.

Slut med de store byer

Kunst ud til Folket formidler kunst på en ikke-akademisk måde, så alle kan være med. Meningen med turnéen er, at kunst og kultur findes alle steder.

quote Vi fandt ud af, at der faktisk sindssygt mange skulpturer. Der er masser af skulpturkunst ude i landets mindste byer. Så, hey, lad os da bruge det.

Søren Mølstrøm

Selv de mindste byer rummer kunst eller skulpturer, der kan bruges til at fortælle en historie, og netop de små byer bliver ofte overset i kulturelle sammenhænge. Det vil Kunst ud til Folket gerne lave om på.

Derfor begynder de tirsdag i Morud med at få bjørnen bag Havrehedskolen til at "tale," og det fortsætter de med rundt i landet. Men de gør det kun i de helt små byer.

- Vi er blevet trætte af de store byer. Vi har turneret med det her projekt i mange år, men har oplevet at der ude i de små byer var en frustration over, at vi ikke kom ude til dem. At de hele tiden skulle transportere sig ind til de større byer, når vi for eksempel fik skulpturer til at tale på torvet i Svendborg, eller hvor det nu kunne være, siger Søren Mølstrøm.

Kunst alle steder

I Morud står bjørneskulpturen bag Havrehedskolen. I andre byer står andre skulpturer, der også kan bruges til at fortælle en historie og på den måde formidle kunst, man måske går forbi hver dag uden rigtig at lægge mærke til den.

Og det er hele pointen med at tage på tourné og bruge den kunst, der er i lokalsamfundet.

- Vi fandt ud af, at der faktisk sindssygt mange skulpturer. Der er masser af skulpturkunst ude i landets mindste byer. Så lad os da bruge det, siger Søren Mølstrøm.

Ligeglad med kunstneren

Stenbjørnen i Morud har underholdt børn, og turnéen besøger senere Haarby, Tommerup Stationsby, Gudme, Kirkeby, Nørre Lyndelse og Ryslinge.

Hver gang vil en skulptur fortælle en historie, som skal sætte fantasien i gang hos børnene. Hvad kunstneren bag skulpturen måtte have tænkt med sit værk, er mindre væsentligt.

- Næ. Det interesserer os ikke.

Hvorfor ikke?

- Fordi det er det, der gør, at mange har et distanceret forhold til kunst. De har en ide om, at det kræver en særlig viden at forstå den. Og der siger vi, nej, det gør det ikke. Det handler bare om at bruge sin fantasi, og sådan en skulptur er bare super oplagt til at sætte børnsfantasi i gang, siger Søren Mølstrøm.

Oversigt

    Oversigt