I det fynske folks tjeneste

Mary svigtet af plejehjemmet

Kommunerne svigter mange af sine demente borgere. Mary Andersen i Otterup er en af dem. De pårørende må selv sørge for, at hun ikke sygner hen.[size=2] [/size]

08:02

85-årige Mary Andersen og hendes datter

De pårørende må nu selv træne med Mary Andersen

1 af 5

Magtanvendelse

Grethe Christoffersens 85-årige mor, Mary Andersen, bor på Plejecentret Bryggergården i Otterup efter hun fik en hjerneblødning i maj 2008, hvor hendes venstre side blev lammet. Mary Andersen har  Alzheimer i svær grad.

Hjerneblødningen krævede genoptræning, som Bryggergården begyndte i juli 2008. Men de pårørende oplevede ingen fremskridt. Genoptræningen blev nemlig stoppet uden, at de pårørende fik noget at vide.

Mary Andersen klagede sig eller sagde nej, når nogen rørte ved hende. Derfor ville personalet ikke træne med Mary Andersen. Kommunen mener, det er magtanvendelse, når beboeren siger nej. Men i følge både de pårørende og Ældresagen er det helt naturligt, at en person med Alzheimer ømmer sig.

- Ud fra det du har set, er der så tale om magtanvendelse?

- Absolut ikke. Man siger av, av, av. Men det gør man, siger Alice Pedersen, der er formand for Ældresagen på Nordfyn. Hendes afdøde mand havde også Alzheimer.

Grethe Christoffersen og hendes mand, Kem Christoffersen træner derfor selv med Mary Andersen og de har filmet fremskridtene.

Manglende engagement

I følge Serviceloven er kommunen forpligtet til at aktivere beboerne på plejehjem, men på Bryggergården sker det ikke.

Det vurderer Ole Toft, der er formand for Bruger- og Pårørenderådet på Bryggergården.

- Det er rigtigt. Aktivitetsniveauet på afd. B er simpelthen ikke godt nok. Flere pårørende har klaget over mangel på nærvær og socialt samvær med beboerne. Min opfattelse er, at det er mangel på engagement fra noget af personalet.

TV 2/FYN har mere om sagen i vores udsendelse klokken 19.30, hvor du kan se, hvad kommunen siger til kritikken.

Har du oplevet lignende, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til redaktionen@tv2fyn.dk eller ring på 6315 6000.