Mudder og tung dieselrøg i Særslev: - Traktortræk er landmændenes Formel 1

Særslev er er blevet synonymt med traktortræk, og i år fejrer Særslev Traktortræk sit 10 års jubilæum.

Hvis man er til traktorer, der larmende slæber en tung slæde 100 meter henover jorden, mens skorstenen pumper sort røg op i luften, så er Særslev stedet at være.

Henrik Prinsholm fra Korinth har været til traktortræk i Særslev de seneste fire år i træk, og han er begejstret.

Hvad er det, traktortræk kan?

- Traktortræk kan faktisk rigtig meget. Det er røgen, det er lyden, det er det hele. Og så er der fadøl og en god weekend sammen med gutterne siger Henrik Prinsholm.

Henrik Prinsholm elsker larmen, røgen og samværet med kammeraterne, når han er til traktortræk.
Henrik Prinsholm elsker larmen, røgen og samværet med kammeraterne, når han er til traktortræk.
Foto: Alexander Aagaard

Landmændenes Formel 1

Bent Skov er lokal kører og har været med til at starte traktortræk-træffet i Særslev op for ti år siden. Siddende på sin røde Volvo-traktor fortæller han, hvorfor han synes, det er sjovt med traktortræk.

- Det er fordi, det interesserer mig. Jeg er motorgal, siger han.

Bent Skov er vokset op i landbruget, og så fascinationen af traktorer har han fra barnsben.

quote Det er landmændenes svar på Formel 1. Det er det, vi dyrker. Det er det, vi bliver høje af.

Allan Pedersen

- Det følger jo en, så det er meget skægt, siger han.

Det samme gør sig gældende for Dennis Immersen fra Løgstør. Han er også bidt af en vild traktormotor.

- Vi har altid været en flok kammerater, der har gået og rodet med knallerter og så med traktorer. Så begyndte vi at tune lidt på dem. Vi kørt de sidste 15 år, og nu kan vi ikke lade være. Det er blevet en livsstil for os, siger Dennis Immersen, der satser på at komme i top 3.

Der er fuld damp på skorstenen, når traktorerne trækker slæden gennem banen.
Der er fuld damp på skorstenen, når traktorerne trækker slæden gennem banen.
Foto: Alexander Aagaard

Og er man til traktorer, er traktortræk det ypperste, de store maskiner kan præstere, mener en af deltagerne Allan Pedersen.

- Det er landmændenes svar på Formel 1. Det er det, vi dyrker. Det er det, vi bliver høje af. Ud og give den noget gas, larm i gaden. Bare fuld gas. Samles en masse mennesker og hav det hyggeligt. Det er det, det gælder om, siger Allan Pedersen.

En fest

Claus Harboe er tovholder på Særslev Traktortræk. Egentlig skulle de have fejret 10 års jubilæet sidste år, men det blev - som så meget andet - aflyst på grund af coronapandemien.

Derfor er jubilæet udskudt til 2021, men det ændrer ikke på, hvorfor der er traktortræk i Særslev.

- Vi er her for at have en fest. Vi er her for at se traktortræk, og vi har arbejdet på det her i ti år, fortæller Claus Harboe.

- En idetager kom og sagde, at vi skal have noget til at ske her i byen, og vi var nogle stykker, der greb bolden. Så har vi fået stablet det her på benene, og det er blevet en okay succes, synes vi selv.

Større stævne

Claus Harboe regner med, at omkring 3500 mennesker har indfundet sig til traktortrækket lørdag. Fremover skal stævnet formentlig være endnu større.

- Vi har fået Særslev på danmarkskortet, hvad angår traktortræk, og vi er faktisk blevet spurgt af DTP, (Dansk Tractor Pulling, red.) om vi har lyst til at udvide det her. Man mangler en afdeling af DTP på Fyn. De har været og se banen i dag, og de har givet den thumbs up, og de vil gerne arbejde sammen med os, fortæller Claus Harboe.