I det fynske folks tjeneste

Ny kanal skal redde Bogense fra oversvømmelser

Tirsdag blev et stort klimaprojekt indviet i Bogense. Nye kanaler skal lede regnvand væk, så det ikke oversvømmer boligområder i byen.

Det færdige klimaprojekt betyder, at nu kan Bogense Bybæk håndtere såkaldte større nedbørshændelser i Bogenses opland. Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 3

Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune besluttede i januar 2017 at sætte gang i et projekt, som skal sikre Bogense mod oversvømmelser fra Bybækken.

Nordfyns Kommune er nu færdig med anlægget af Klimaprojekt Bogense Bybæk, som projektet er blevet navngivet. Det færdige klimaprojekt betyder, at nu kan Bogense Bybæk håndtere såkaldte større nedbørshændelser i Bogenses opland.

Pengene skal komme ind ved partsdeling. Det vil sige, at de berørte boligejere skal være med til at betale.

Nordfyns Kommune dækker nogle af udgifterne sammen med Vandcenter Syd og de to landvindingslag i Bogense, som vil få fordel af projektet.

Kan modstå en100 års hændelse

- Projektet er dimensioneret til at modstå en 100 års regnhændelse fremskrevet til klimaforhold i 2050. Dette betyder, at der sikres mod regnhændelser, som vi endnu ikke har oplevet, skriver kommunen om projektet.

Nordfyns Kommune markerer indvielse klokken 16.00 tirsdag ved parkeringspladsen ved Fredskoven og Skovvej.

Udvalgsformanden for Teknik- og Miljøudvalget, Anders Thingholm (C) vil indvie projektet, og Nordfyns Kommune vil være vært ved en øl eller sodavand. Der vil være mulighed for en vandring langs kanalen, hvor der vil blive orienteret om projektet, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

01:49

Se dronevideo fra den nye kanal

Luk video

Læs også Bogense skal sikres mod oversvømmelse

 

Kort over der nye klimasikring i Bogense Foto: Nordfyns Kommune

Læs også Borgere får del af regningen for klimasikring

Fakta om Klimaprojekt Bogense

  • Projektet skal sikre at regnvand, fra store dele af oplandet rundt om Bogense, kan transporteres væk ved skybrudshændelser uden at det påvirker beboelser og arealer på vejen ud mod havet.
  • Alle forudsigelser om vejret fortæller os, at vejret bliver vildere i fremtiden. Der kommer flere og større regnhændelser, som betyder, at vi skal gentænke den måde vi håndtere og transportere vandet på. 
  • Hvis Bybækken skal tage fremtidens store regnmængder, skal den kunne tage 4 gange så meget vand som nu. Bybækken løber ind gennem Bogense, og en udvidelse af vandløbets profil er ikke muligt. Bybækken er med til at give Bogense karakter og er et vigtigt kulturhistorisk spor i Bogense By.
  • VandCenter Syd har fået godkendelse af Forsyningssekretariatet til at finansiere 50 procent af projektet. Kommunens andel er 25 procent plus kommunens ejerandel af bygningsmasse og arealer i Bogense og omegn. Derfor skal grundejere i og omkring Bogense kun betale knap 25 procent af projektets omkostninger. Klimaprojekter, som dette, skal partsdeles efter, hvilken nytte den enkelte part har af projektet. 
Kilde: Nordfyns Kommune