Nyt forsøg: Droner skal skræmme gæs væk fra Frants' marker

I mange år har man på Gyldensteen Gods kæmpet med gæs, der æder korn. Nu er et robotfirma klar til en mulig løsning med droner, der skal skræmme fuglene væk.

Flere hundrede gæs har slået sig ned på Frants Bernstorff Gyldensteens marker tæt på godset i Bogense. De æder de netop såede hvedekorn og smadrer op til 80 procent af udbyttet.

Indtil nu har traditionelle fugleskræmsler og lignende kun virket i få dage ad gangen, men nu har odenseanske Naust Robotics en mulig løsning klar i form af en flyvende robot.

- Dronen registrerer gæssene og flyver op og skræmmer dem væk. Landmændene skal ikke gøre noget selv, fortæller direktør Balázs Megyeri.

Mangeårigt problem med gæs

- Vi har i mange år kæmpet med, at gæs slår sig ned på vores græs og nyslåede korn. Og vi har ikke kunnet finde en metode som holdt dem væk, fortæller Frants Bernstorff Gyldensteen, og derfor stillede han også sine marker til rådighed for Naust Robotics test af dronen.

Forsøget varer seks uger for at sikre, at fuglene ikke vænner sig til dronen, som de tidligere har gjort med andre skræmsler.

- Med de autonome robotter vil man hele tiden skabe nye ruter og nye forstyrrelser for fuglene. Derfor tror vi, det er en bedre løsning for landmændene, fortæller Lisbeth Chawes, der er business-mentor for Naust Robotics.

Indtil nu er det lykkedes dronen at skræmme gæssene på vingerne, hver gang den er blevet sendt i luften.