I det fynske folks tjeneste

Omfattende sikkerhedstjek ved Odense Lufthavn

Samtlige huse og haver i et stort areal uden om Odense Lufthavn blev minituiøst gennemgået af flyproducenten Boing, før der blev gennemført testflyvninger med de førerløse droner.

01:59

1 af 2

Landingbanen i Odense Lufthavn har i efteråret lagt asfalt til et utal af landinger med førerløse fly. Det er verdens største flyproducent Boing der har valgt Odense Lufthavn til test-sted. Og selv om det bare et små fly var sikkerhedsfortanstaltninger omfattende.

- Nu er Boing en virksomhed, der ikke kan tåle at få dårlig presse. Hvis en lillebitte flyver falder ned, så vil det smitte af på salget af deres Boing 737, siger lufthavnschef Peter Høgsberg fra Odense Lufthavn.

Testflyvninger har været til godkendelse hos den danske trafikstyrelse, og Boeings egne sikkerheds-procedurer.

- Det har været spændende at følge med i den interne sikkerhedsprocedure de har haft for hvordan man må flyve. Og de har været betydeligt mere strikse end trafikstyrelsen, siger Peter Høgsberg.

Omfanget af sikkerhedsforanstaltningers kom bag på lufthavnschefen. Inden det første fly fik lov til at gå i luften gennemførte Boeing et større sikkerhedstjek af området.

- Det har overrasket mig at samtlige huse i området er blevet besøgt og registreret. De har undersøgt et stort område omkring lufthavnen meget detaljeret for at fastslå, hvad der kunne ske, hvis en af deres droner faldt ned, siger lufthavnschefen.

Flyproducenten har valgte Odense Lufthavn fordi det er en fuldt fungerende lufhavn med meget lidt flytrafik, og selv om testflyvninger i første omgang var en engangaftale, så er lufthavnschefen overbevist om, at de kommer igen.