Politikere tog ægtefæller med på venskabsrejser på kommunens regning

Politikere på Nordfyn tog ægtefællerne med på rejser til kommunens nordiske venskabsbyer og lod kommunekassen betale. Det er ikke lovligt, har Ankestyrelsen vurderet.

Nordfyns Kommune er som så mange andre kommuner med i et venskabssamarbejde med andre nordiske kommuner. 

Kommunerne besøger af og til hinanden, og når Nordfyns Kommune har sendt et hold afsted til deres venskabsbyer i de andre nordiske lande, så har gruppen bestået af otte mennesker: To politikere, deres ledsagere samt to medlemmer fra Foreningen Norden og to unge fra et lokalt gymnasiums elevråd.

Men det var ikke lovligt, at kommunekassen skulle financiere politikernes ledsagere. Det udtaler Ankestyrelsen. 

Ledsagerne skulle repræsentere kommunen

Nordfyns Kommunes venskabssamarbejde består af i alt fire nordiske kommuner: en norsk, svensk, dansk og finsk. Samtidig er Forening Norden med i samarbejdet. Hele formålet med venskabet er at udvikle kendskabet og forståelsen af vores nordiske naboer. 

Desuden skal kommunerne lære af hinanden og oprette kontakter, der kan føre til for eksempel øget turisme. Derfor er rejser og udveksling af studerende, sportsfolk og politkere en del af samarbejdet.  

 Ankestyrelsen er nået frem til, at det ligge inde for lovens rammer, når kommunen betaler for politikere, Foreningen Norden og gymnasieelevernes billetter til de forskellige byer rundt i norden.

Men der er ikke baggrund for, at kommunen skal betale for politikeres ægtefæller eller ledsagere. Argumentet lød ellers, at det var helt relevant at poltikerne skulle have ledsagere med som en del af venskabssamarbejdet, fordi det var med et repræsentativt formål, og der spiller ledsagere en vigtig rolle. 

Det vurderede Ankestyrelsen ikke var grund nok, og derfor er det ikke lovligt. 

Dyr middag var lovlig

Ankestyrelsens udtalelse kommer af en henvendelse til statsforvaltningen fra marts 2016. På baggrund af henvendelsen undersøgte ankestyrelsen også andre sager om venskabsudgifterne. 

Blandt andet en festmiddag på 29.000 kroner som Nordfyns Kommmune betalte for, da de selv var værter for deres venskabsbyers udsendte i august 2012. Her vurderer Ankestyrelsen, at alt foregik lovligt. 

Nu har Ankestyrelsen bedt kommunalbestyrelsen i Nordfyns Kommune om at finde ud af, hvad kommunen vil gøre efter denne afgørelse. 

Oversigt

    Oversigt