Retssag mod tobaksindustrien afgøres

Torsdag slutter Danmarks første retssag mod tobaksindustrien. Allan Lykke Jensen fra Søndersø lagde sag an mod daværende Skandinavisk Tobakskompagni i begyndelsen af årtusindeskiftet.

Allan Lykke Jensen er den første i danmarkshistorien, der har lagt sag an mod tobaksindustrien. Torsdag afsiger Højesteret dom, efter at sagen har varet i mere end årti.

Det var allerede som 10-årig, at Allan Lykke Jensen begyndte at ryge. Nikotinen fik tag i ham, og han fortsatte med at pulse i knap 50 år. Det svarer til flere end 340.000 cigaretter, hvis han i gennemsnit har røget 20 smøger dagligt.

Det var i 40'erne, at Allan Lykke Jensen begyndte at få problemer med helbredet på grund af de mange smøger. Den nu 67-årige fynbo fik blandt andet problemer med potensen, hjertet og blodomløbet i benene.

Mere end 10 år siden

For mere end 10 år siden lagde han så sag an mod det daværende Skandinavisk Tobakskompagni.

Han anklagede selskabet for at manipulere med cigaretterne for at øge rygernes afhængighed. Han har også påstået, at Prince-cigaretter indeholder mere nikotin og tjære, end der står i deklarationen.

Da sagen blev behandlet i Østre Landsret, krævede den tidligere ryger en erstatning på 53.000 kroner.

Men landsretten var altså uenig i, at fynboen havde krav på erstatning.

I december 2011 dømte landsretten til tobaksselskabernes fordel, da den ikke mente, at der var bevis for den tidligere rygers anklager.

Ankede til Procesbevillingsnævnet.

Allan Lykke Jensen ankede derefter dommen til Højesteret. Da han ikke selv havde råd til at betale sagen, søgte han om at få fri proces hos Civilstyrelsen. Men det blev afvist.

Men fynboen stoppede ikke dér. I stedet for ankede Allan Lykke Jensen og hans advokat, Karsten Høj, styrelsens afgørelse til Procesbevillingsnævnet.

Det betalte sig. Nævnet vurderede, at sagen var så principiel, at statskassen burde betale sagens omkostninger.

De kunne derfor gå videre med sagen i Højesteret, der var blevet sat på pause, imens nævnet vurderede sagen. Og langt om længe kommer der en afgørelse for Allan Lykke Jensen og tobaksindustrien, når Højesteret torsdag klokken 12 afsiger sin dom.

/ritzau/