I det fynske folks tjeneste

Skat kunne ikke - nu skal kommunerne selv inddrive gæld

Fynboerne har masser af gæld, og nu får kommunerne snart mulighed for selv at inddrive den. På Nordfyn er det netop den tjans, Gitte Markner skal have.

01:09

Et korps af pantefogeder står klar. Nu skal kommunerne nemlig til at inddrive borgernes gæld. Og på Fyn er der nok at gribe fat i, for fynboerne skylder samlet set over fire milliarder kroner til de offentlige kasser. 

Nordfyns Kommune er en af de kommuner, der vil på jagt efter skyldnerne. Knap 16 millioner skylder borgerne kommunen, og nu skal tre ansatte til at skaffe pengene hjem. En af de tre ansatte er Gitte Markner, som er opkrævningskonsulent og kommende pantefoged.

- Du kan kontakte dem på telefon. Du kan kontakte dem med brev. Du kan kontakte dem med brev i deres e-boks og bede dem om at ringe. Og det er det, vi må. Vi må ikke køre rundt og banke på folks døre og sige: Du skylder altså nogle penge. De må vi ikke, og det kunne vi heller ikke finde på, siger Gitte Markner.

Læs også Nordfyn vil selv inddrive gælden

Skat løste ikke opgaven

Tidligere var det Skat, der stod for inddrivelsen af gæld. Men på grund af Skats store problemer og fordi inddrivelsessystemet EFI er blevet lukket, har kommunerne nu fået lov til at inddrive borgernes gæld, når det gælder ejendomsskat og renovation.

Flere af de fynske borgmestre glæder sig til, at de selv kan få lov at inddrive gælden, for det er mange penge, som Skat ikke har formået at inddrive fra folk. 

- Det er sådan set ikke vigtigt for mig, at den (inddrivelsen, red.) er kommunal. Jeg har ikke noget imod, at den lå hos Skat. Problemet er, at Skat ikke har løst opgaven, siger Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune. 

Bogenses borgmester ser frem til selv at få lov at løse opgaven, for han mener, at kommunerne vil være bedre i stand til at inddrive den manglende gæld. 

- Nu bliver det de samme medarbejdere, der kommer til at sidde med opgaven, og dermed får de jo selvfølgelig et nærere kendskab til de enkelte borgere, og hvem der er problemer med, siger han. 

 

Godt for retfærdighedsfølelsen

På Nordfyn har man allerede taget de første skridt mod at få folk til at betale deres gæld til kommunen. 

- Vi sørger selvfølgelig for at kontakte vores borgere, der skylder pengene, ved at sende en opgørelse til dem, så de er klar over, hvor meget de egentlig skylder til kommunen, og det har vi gjort her i starten af maj. Der har været fin respons på det. Vi har faktisk fået en del penge ind, fortæller Gitte Markner, som gør klar til at være officiel pantefoged. 

Hun mener, at den nye ordning ikke kun er gavnlig for pengekassen. Det er også en fordel, at man nu ikke længere kan slippe afsted med ikke betale sin gæld. 

- Der er jo også en retfærdighedsfølelse i det. Hvis naboerne betaler, og så genboen ikke vil betale, så er det jo ikke rimeligt, siger Gitte Markner. 

Den samme opfattelse har borgmesteren for Assens Kommune, hvor man også regner med, at det bliver en succes, når kommunerne og ikke Skat skal inddrive borgernes gæld. 

- Jeg tror, at det, man lærer af det, er, at Per og Poul måske kan skylde det samme, men de skal takles forskelligt og det er det, systemer ikke kan finde ud af, men det kan mennesker, og så får vi pengene ind, og det er jo i sidste ende det, det drejer sig om, siger Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune. 

00:43

Morten Andersen er også af den opfattelse, at det er mere retfærdigt, når folk bliver nødt til at betale deres gæld tilbage. 

Luk video