Skoleelever: Politik er fint, men vi ved ikke noget om det

I 8. klasse på Bogense Skole ved de godt, hvem USA's nyvalgte præsident er. Men når det kommer til navnet på deres borgmester, så er det straks værre.

Politik er en fin ting og en god måde at forvalte ting på. Men vi ved ikke så meget om det. Sådan lyder det fra klassekammeraterne Camilla Ørgaard Sørensen og Alberte Staal Højgård Hansen.

I 8.X og 8.Y på Bogense Skole er interessen for kommunalpolitik ikke særlig stor.

- Jeg interesserer mig ikke for politik. Og jeg ved ikke rigtig noget om kommunalpolitik. Politik her i kommunen virker sådan lidt mindre. Man hører ikke så meget om det. Jeg hører mere om det, der sker i København for eksempel, lyder det blandt andet fra Camilla Ørgaard Sørensen.

Ved det seneste kommunalvalg stemte markant færre unge under 30 år end dem over 30. Og på Fyn så det særligt skidt ud i Nordfyns Kommune. Her stemte kun 58 procent af de unge, mens det var 78 procent af dem over 30 år, der stemte.

- Grunden til, at der ikke er så mange unge, der stemmer, er, at de ikke kan relatere sig til de emner, der bliver diskuteret mest højlydt i byrådssalene. Og så føler mange af dem heller ikke en tilknytning til den kommune, de bor i, forklarer valgforsker og institutleder på SDU, Christian Elmelund-Præstekær.

Undervisningsministeriet har i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd taget initiativ til, at en række skoler skal imitere et rigtigt valg hvert andet år, og valgforberedelserne løber blandt andet af stablen på Bogense Skole i disse uger. Skolevalget skal få flere af de unge til at stemme, når de bliver gamle nok til at deltage i et rigtigt valg.

Skolevalg batter ikke noget

- Jeg synes, at skolevalget er rigtig godt, for vi får et bedre indblik i politik. Når vi bliver ældre, så ved vi måske lidt mere om det end de teenagere, der er ældre end os.

Men ifølge Christian Elmelund-Præstekær er det noget andet, der skal til, hvis man vil have de unge til stemmeurnerne.

- Jeg tror ikke, at skolevalg i sig selv virkelig batter noget. For jeg tror godt, at de fleste skoleelever kan se forskellen mellem at stemme rigtigt og så at stemme sådan lidt for sjov som en del af deres skoleundervisning. Vores forskning viser, at det, der skal til, er, at man sænker valgretsalderen.

Men valgforskeren mener dog ikke, at skolevalg er en dårlig ting, for det kan netop hjælpe den lavere valgretsalder på vej.

- Skolevalget er første skridt i retningen af, at vi får en lavere valgretsalder. Ved skolevalgene kan man nemlig se, hvor meget engagement og viden man kan give de unge i en tidlig alder. Så jeg tror faktisk, at skolevalget er en forpost til at tage en diskussion om den rigtige valgalder, siger han.

 

 

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt