I det fynske folks tjeneste

Tobakschef: Måske brugte vi falsk tobak

Claus Bagger kan ikke afvise, at der har været brugt rekonstrueret tobak i Prince-cigaretterne.

Der kan have været brugt rekonstrueret tobaksaffald i Prince-cigaretterne frem til starten af 1990'erne. Det medgav den tidligere direktør i Skandinavisk Tobakskompagni Claus Bagger i Østre Landsret tirsdag.

- Det har vi måske ja. Det ved jeg ikke, sagde Bagger.

Han blev afhørt som partsrepræsentant for Skandinavisk Tobakskompagni, der er stævnet af eks-rygeren Allan Lykke Jensen fra Søndersø for at have brugt forskellige stoffer og teknikker til at vildlede rygerne om nikotin- og tjæreoptaget i Prince-cigaretterne.

En af disse metoder er ifølge kritikere tilsætningen af rekonstrueret tobaksaffald.

Claus Bagger forklarede dog samtidig, at man på daværende tidspunkt ikke betragtede tilsætningen som farlig, og at man ligeledes nu betragter anklagerne som modbeviste.

- Jeg kan huske, der var en debat om rekonstrueret tobak. Holdningen hos os var, at det ikke havde nogen betydning, men efter andres mening gjorde det, at man øgede nikotinoptaget, hvilken altså viste sig at være forkert, lød det fra Bagger.

Han er i dag direktør for Skandinavisk Holding, som ejer aktiemajoriteten i Skandinavisk Tobakskompagni.

Bagger afviste under afhøringen, at der skulle være tilsat stoffer til Skandinavisk Tobakskompagnis produkter, som skulle øge rygerens nikotinoptag.

- Nu er jeg jo ikke kemiker, men jeg har fået det forklaret af vores teknikere, at der ikke findes stoffer, der øger nikotinoptaget, fortalte Bagger.

Han forklarede dog, at selskabet i slutningen af 1990'erne fjernede stoffet monoammoniumphosphat fra sit cigaretpapir efter en debat i medierne.

- Selvom vi mente, det ingen betydning havde, så valgte vi i lyset af den kraftige debat, der var, at fjerne stofferne, forklarede direktøren.