Uvejr over Fyn: Bodils telt faldt ned over hende: -Jeg græder hele tiden

Det gik voldsomt for sig, da et uvejr lørdag trak ind over Fyn og flere steder efterlod ødelæggelser bag sig. En mulig tornado ramte på Nordfyn.

Alt åndede nogenlunde fred og ro på campingpladsen i Hasmark på Nordfyn. Lørdag eftermiddag sad Bodil Grønquist med hækletøjet i sit fortelt, da hun oplevede noget, hun ikke havde troet skulle ske. 

Det havde regnet og tordnet, som diverse vejrudsigter havde forudsagt, men at der skulle komme vind, der kunne rive hendes telt fra hinanden og få det til at falde sammen om ørene på hende, havde Bodil Grønquist ikke forberedt sig på. 

- Lige pludselig kom der en vind... og jeg fik sådan et chok, siger hun, mens hun har svært ved at holde tårerne tilbage. 

Det var forteltet til campingvognen, der pludseligt klappede sammen om ørerne på hende. Det sted, hvor hun har køkken, spisebord og hyggelige stunder hver sommer. 

Hvad var det? 

Med ét lignede campingpladsen en slagmark. Længere oppe ad gaden var kæmpestore grene flået af stammen på nogle store træer og lå spredt ud over vejene. 

I Bodil Grønquist fortelt, husker hun det som om det tog 15-20 sekunder.

- Teltstængerne blev revet ned og al køkkeninventar fløj rundt. Der er flere huller i teltet nu, og jeg kan ikke lukke det med lynlåsen mere. Det har været et stort kaos det hele og jeg har ikke kunne sove, siger hun med en opgivende tone. 

Men om det var en skypumpe, en mindre tornado eller et såkaldt "down burst", vides endnu ikke. 

Forskellen på en tornado og en skypumpe er, at tornadoen dannes oppe fra og ned, mens en skypumpe dannes fra jorden og op. 

Ifølge TV 2 Vejret kan en tornado ofte identificeres ved en krogform på radarbilleder. Netop det kan ses på dette billede fra igår.

Den røde ring er sat om det, der ifølge TV 2 Vejret indikerer en krogform.
Den røde ring er sat om det, der ifølge TV 2 Vejret indikerer en krogform.
Foto: TV 2 Vejret

Denne krogform er en signatur, der opstår, når kraftige opadgående vinde trækker regn og hagl rundt om bunden af en mindre roterende område, hvilket indikerer rotation inden i tordenskyen og en potentiel tornado.

Der er altså indikationer, der peger på, at der har været en tornado ved Hasmark.

Grene, telte, parasoller og stole fløj rundt

Bodil Grønquist har svært ved at holde tårerne tilbage, når hun fortælle TV 2 Fyns reporter om sin oplevelse. Dagen derpå er teltet blevet lappet med gaffatape, så det værste er repareret. 

- Jeg er bare så nervøs for det sker igen. Jeg vil bare gerne have at vinden den lægger sig nu. Jeg håber aldrig, jeg oplever sådan noget igen, siger hun. 

Forteltet er blevet rejst igen og har fået lapninger her og der.
Forteltet er blevet rejst igen og har fået lapninger her og der.
Foto: Mette Aas Jacobsen

Et andet sted på Campingpladsen oplevede René Elgaard Nielsen, hvordan andre fortelte ikke klarede fænomenet. 

- Her der blev forteltet altså bare flået af, og så lå det ellers spredt ud over det hele, siger han og peger på den træterrasse, der før var overdækket af et telt. 

René Elgaard Nielsen foran terrassen, hvor forteltet blev revet væk.
René Elgaard Nielsen foran terrassen, hvor forteltet blev revet væk.
Foto: Mette Aas Jacobsen

Både René Elgaard Nielsen og Bodil Grønquist er kommet på campingpladsen i mange år, og har aldrig oplevet noget lignende. 

TV 2 Fyn talte med René Elgaard Nielsen lige efter det var sket, hvor han havde set stole og parasoller og knækkede grene komme flyvende gennem luften. 

- Det var fuldstændigt sindssygt, jeg har aldrig set noget lignende, sagde han lørdag. 

Sådan så der ud i Hasmark lørdag lidt uden for campingpladsen, hvor grene lå raseret ud over det hele.
Sådan så der ud i Hasmark lørdag lidt uden for campingpladsen, hvor grene lå raseret ud over det hele.
Foto: Mette Aas Jacobsen

Oversigt

    Oversigt