Vil have flere børn

Pædagogerne i børnehaverne i Nordfyns Kommune passer børn torsdag aften for at give forældrene ro til at gå hjem og lave flere børn.

- Børnetallet i Nordfyns Kommune falder. Hvis det fortsætter, kommer der jo ingen kunder i butikken, siger tillidsrepræsentant for pædagogerne i børnehaven Kernehuset i Morud.

Derfor arrangerer pædagogerne i alle kommunens børnehaver en nattøjsfest for børnene torsdag aften, så forældrene får en friaften til at sætte gang i befolkningstilvæksten.

Færre og færre børn

I 2007 blev der født 317 børn i Nordfyns Kommune. I 2011 var tallet 258 - et fald på 18,6%.

Og børnetallet bliver bare ved med at falde, siger Nordfyns borgmester, Morten Andersen:

- Vi har decideret haft planlagt en event, hvor jeg skulle sige tillykke til borger nummer 30.000 i Nordfyns Kommune, men vi nåede aldrig derop, og nu er vi pludselig nærmere 29.000, siger Morten Andersen.

Han tilføjer, at det er alvorligt, fordi der kommer til at mangle skatteborgere til at financiere samfundet i fremtiden.

Færre børn på hele Fyn

Nordfyns Kommune er ikke ene om at der fødes færre børn.

Børnetallet falder i samtlige fynske kommuner.

Værst ser det ud i Middelfart, hvor tallet er faldet fra 418 i 2007 til 317 i 2011 - et fald på 24,16%.

Også Langeland og Faaborg-Midtfyn har oplevet et fald på mere end 20%.

Du kan se tallene for alle fynske kommuner på linket øverst til venstre.

Årsager: små årgange, krise og frygt for jobbet

Der er flere forklaringer på, at børnetallet falder generelt, siger overlæge på fertilitetsklinikken på OUH, Jens Fedder.

- De årgange, der får børn nu er mindre end generationen før. Krisen betyder meget. Folk er forsigtige med at få børn, siger Jens Fedder.

- Potentielle forældre udskyder at få behandling for barnløshed, fordi de frygter at miste jobbet, hvis de får ekstra sygedage i forbindelse med behandlingen, tilføjer han.