Arkæologerne graver på Nyborg Slot

I dag gik arkæologer i gang med den største udgravning ved Nyborg Slot, inden det nye bygge- og restaureringsprojekt går i gang.

Skovle og sikkerhedshjelme er fundet frem ved Nyborg Slot. De arkæologiske udgravninger, der skal foretages inden byggeriet af "det nye slot",  er nemlig gået i gang i dag.

- Den store vision er naturligvis, at vi får genskabt Nyborg Slot i sin fordoms storhed, og at vi får skabt et monument, som synliggør den unikke historie af Danmarkshistorien, som monumentet symboliserer og indeholder. Og at vi får de helt optimale rammer for at den historie, kan formidles og erkendes bedst muligt, fortæller afdelingsleder ved Nyborg Slot, Janus Møller Jensen.

De arkæologiske undersøgelser skal bidrage med viden om de vigtigste kulturarvsmonumenter fra Danmarks middelalder, men udgravningerne er også en nødvendig del af det store bygge- og restaureringsprojekt, der skal skabe et oplevelsescenter på Nyborg Slot.

- Der skal bygges nyt på Slotsholmen, og for at man kan det,  skal man være sikker på, hvad der er i jorden. Vi har gravet her i mange år nu, med målet at man skal kunne lave det her store projekt. Men der er mange steder endnu, hvor vi ikke er sikker på, hvad der er i jorden. Og det skal vi være, for at arkitekter og ingeniører kan gå i gang med at realisere det store slotsprojekt, forklarer Claus Frederik Sørensen, afdelingsleder Landskab og Arkæologi, Østfyns Museer.

Han tilføjer, at han glæder sig.

 - Vi er som små glade børn igen. Når man har arbejdet med det her slot og virkelig får det ind under huden, så er det utroligt spændende.

Udgravningerne forventes at vare det meste af næste år, mens selve byggeriet af "det nye slot" skal starte i slutningen af 2017.