100 elever demonstrerede for Aya: - Jeg er nervøs, jeg er stresset, men jeg er glad

HF-studerende Aya Abo Daher, der er udvist til Syrien, var både rørt og glad, da 100 elever fra Nyborg Gymnasium onsdag tog til Christiansborg for at demonstrere for hende.

Det vakte store følelser, da 100 elever fra Nyborg Gymnasium fordelt i to busser kørte mod Christiansborg for at demonstrere for deres medstuderende Aya Abo Daher, der er udvist til Syrien.

- Jeg er virkelig taknemmelig for jer, tusind tak for jeres opbakning, sagde Aya Abo Daher, inden afgang.

Kort efter, at hun i foråret havde afleveret sin større skriftlige opgave på HF-uddannelsen, modtog hun et brev i sin e-boks om, at hendes midlertidige opholdstilladelse ikke var blevet forlænget. Dermed skal hun tilbage til Syrien, som hun sammen med sin familie flygtede fra i 2015.

Men det kan ikke være rigtigt, mener eleverne på Nyborg Gymnasium, der forsynet med bannere og skilte onsdag vil demonstrere mod udvisninger til Syrien. Målet er, at Aya Abo Daher og andre syrere får lov at blive i Danmark. 

- Jeg er nervøs, jeg er stresset, men jeg er glad. Jeg er glad for, at der er nogen, der vil høre på mig og andre unge. Vi har så mange ting på hjerte, som vi rigtig gerne vil komme ud med, siger Aya Abo Daher. 

Ingen forskel i medierne 

Aya Abo Dahers historie blev offentlig kendt først i april, efter rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, delte hendes historie på Facebook.

Siden har flere medier dækket historien, men Regeringen har afvist at ændre på den nuværende praksis, hvor syrere, der ikke er personligt forfulgt, kan hjemsendes til Damaskus-området. 

quote Vores håb er, at der bliver sat fokus på Ayas historie, men også på alle de andre, som har gjort alt for at blive en del af Danmark

Rahima Abdullah, elev på Nyborg Gymnasium

- Vi er nødt til at have nogle principper. Loven er lige for alle, og selvom man har stiftet en virksomhed eller har klaret sig godt eller dårligt i gymnasiet, har vi de samme regler, og de gælder for alle, sagde udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) 2. april.

Det håber Aya Abo Dahir og hendes medstuderende på at ændre gennem demonstrationen. 

- Det vil betyde meget for mig, for alle mine planer for fremtiden har altid været her. Mit liv har været her i fem år, siger Aya Abo Dahir. 

Elever støtter Aya

Arrangøren af demonstrationen for Aya Abo Daher og andre syriske flygninge er Rahima Abdullah, elev på Nyborg Gymnasium.

Hun håber, at en demonstration foran Christiansborg kan være med til at råbe politikerne og den danske befolkning op. Derfor skrev hun en besked på Lectio, efter flere elever havde udtrykt ønske for at støtte deres medstuderende. Beskeden engagerede hurtigt over 100 elever.

Ayas klassekammerater mødte tilstærkt op for at støtte den udviste syrer
Fotograf: Fotograf Anders Høgh: Redigering: Simone Kyed Jeppesen

- Vores håb er, at der bliver sat fokus på Ayas historie, men også på alle de andre, som har gjort alt for at blive en del af Danmark, men nu risikerer at blive udvist til et diktatur eller fortsætte deres liv i et udrejsecenter, siger Rahima Abdullah.

Hun skal holde tale ved demonstrationen, hvor hun blandt andet vil italesætte, at Danmark i hendes øjne altid har været et lille land med et stort hjerte. Sådan håber hun, at det bliver ved med at være, men det kan udvisningen af Aya Abo Daher ændre. 

- Det her handler om liv og død, og de unge mennesker risikerer at blive slået ihjel. Vi håber på, at de ikke skal udvises til et usikkert land, siger Rahima Abdullah.