I det fynske folks tjeneste

Analyse: Pilen peger på sejr til blå blok

Der er lagt op til et knivskarpt opgør mellem Venstre og Socialdemokraterne i bæltbyen på Østfyn, som i mange år var en socialdemokratisk højborg.

00:26

Når vælgerne i Nyborg Kommune går til stemmeurnerne 21. november er der lagt op til et opgør med de røde på den ene side og de blå på den anden side. Altså en traditionel præsidentvalgkamp mellem Venstre-borgmesteren Kenneth Muhs overfor den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen.

Kenneth Muhs kan glæde sig over, at han har fået styr både Dansk Folkeparti og Konservative. Under valgkampen i 2013 pegede DFs spidskandidat  Carsten Kudsk på sig selv som ny borgmester, og de Konservative med den daværende spidskandidat Hans Henrik Kongsmark pegede på socialdemokraten Erik Christensen.

Læs også Stor demonstration mod Jan Reimers beslutning

Denne gang er det en samlet blå blok, som peger på Kenneth Muhs, som overtog borgmesterposten i 2013 med buh-råb og klapsalver. Buhråbene kom fra rød blok, som havde vundet valget nogle uger forinden. Men så kom socialdemokraten Jan Reimer i tanke om, at han følte sig mere tilpas i Venstre, og så skiftede flertallet under stor ståhej til blå blok.

Så kom socialdemokraten Jan Reimer i tanke om, at han følte sig mere tilpas i Venstre, og så skiftede flertallet under stor ståhej til blå blok.

 

Kup straffes ikke

Kuppet satte dybe spor i samarbejdet i byrådet det første års tid, og stemningen var dårlig. De røde ville ikke spise middag med de blå efter byrådsmøderne, og på tilhørerpladserne i byrådssalen var der stille protester fra de såkaldte demokrativagter, som blev stiftet af en gruppe utilfredse nyborgensere.

Læs også Borgmesterkup i Nyborg

Men selv om kup-borgmestre og overløbere har det med at bidrage til den politiske lede, er der ikke noget der tyder på, at vælgerne ligefrem straffer dem ved valgene fire år senere. Måske snarere tværtimod. Se bare på de gamle kup-kommuner Nordfyn og Kerteminde og borgmestrene Morten Andersen og Sonja Rasmussen. Begge kom til magten ved kup i 2009, men ved valget i 2013 fik de rekordstore personlige stemmetal.

Selv om Kenneth Muhs formentlig helst vil have, at kuppet går i glemmebogen, er der ikke belæg for at tro, at han bliver straffet for det, når vælgerne skal stemme igen

 

Så selv om Kenneth Muhs formentlig helst vil have, at kuppet går i glemmebogen, er der ikke belæg for at tro, at han bliver straffet for at have kuppet sig til magten, når vælgerne skal stemme igen. Rød blok har da også for længst erkendt, at man ikke vinder et valg ved at være grundbitter og vred over noget, som skete for fire år siden.

S-kandidat på svær opgave

Socialdemokraternes borgmesterkandidat Vibeke Ejlertsen lægger ikke skjul på, at det bliver en vanskelig opgave at erobre borgmesterposten.

- Kenneth Muhs er jo en flink mand, der har borgernes sympati. Og det er jo svært at slå en flink mand sagde Vibeke Ejlertsen til TV 2/FYN i august 2015, da hun netop var valgt som sit parti's nye borgmesterkandidat.

Men det bliver heller ikke nemmere af, at det rent politisk er svært at se forskel på de to blokke. Begge er tilhængere af et højt serviceniveau på børnepasning, skoler og ældrepleje, og de er også enige om erhvervspolitik og bosætning.

Når økonomien så samtidig er god og kommunen gældfri, er der lagt op til en valgkamp, hvor  vælgerne skal finde forskellen i de politiske detaljer.

 

Når økonomien så samtidig er god og kommunen gældfri, er der lagt op til en valgkamp, hvor vælgerne skal finde forskellen i de politiske detaljer. Socialdemokraterne har forsøgt at markere sig på gratis madpakker til børn, flere penge til forebyggelse og kritik af den hurtige gældsafvikling. Men det flytter næppe mange blå vælgere til rød blok.

En typisk svingkommune

Alligevel kan flertallet godt gå hen og tippe. Vi er trods alt i en klassisk svingkommune, hvor socialdemokraterne historisk set har stået stærkt. Desuden er Alternativet kommet med i valgforbundet med S, SF, Enhedslisten og Radikale for at undgå stemmespild, så intet er givet på forhånd i den gamle socialdemokratiske højborg. 

Og hvis rød blok får et ligeså godt valg som i 2013 er sejren jo hjemme. Problemet for dem er dog, at det denne gang skal lykkes uden den store stemmesluger Erik Christensen på S-listen. Dertil kommer, at Venstre formentlig trækker ekstra stemmer på grund af borgmestereffekten.

Så valgbarometeret peger på fire år mere til Kenneth Muhs.