I det fynske folks tjeneste

Australien kan godt selv behandle sin gift

Australien havde i mange år et anlæg, der kunne behandle den HCB-gift, der nu sendes til Danmark. Anlægget kan sagtens genopbygges, siger australsk politiker.

Giften fra Australien behøver ikke til Kommunekemi

Der er ingen grund til, at tonsvis af hexaklorbenzen - en af verdens farligste gifte - sendes fra Australien til destruktion i Danmark. Australien kan sagtens selv tage sig af sit eget giftaffald, siger australsk parlamentsmedlem.

Ian Cohen, medlem af overhuset i delstaten New South Wales for partiet De Grønne, har nu stillet krav om, at Australien stopper eksporten af de 6100 ton hexaklorbenzen (HCB) til Danmark. Efter planen skal giften inden for de kommende dage og uger sejles med skib fra en fabrik i Sydney til Kommunekemi i Nyborg.

Grunden til, at aftalen oprindelig kom i stand, var en forestilling om, som miljøminister Karen Ellemann (V) udtrykte det, at Danmark var "det eneste sted i verden, der har teknikken til at behandle lige præcis dette farlige affald".

- Det er bullshit, siger Ian Cohen til Ritzau.

- Vi havde i mange år et anlæg i Kwinana i Western Australia, påpeger Cohen, der har fulgt sagen med den australske HCB-gift i 20 år.

- Der blev taget en økonomisk beslutning om at nedlægge anlægget i Kwinana. Men der findes både teknologien og evnen til at genopbygge det, siger Cohen.

Han har længe argumenteret for, at anlægget genopbygges på den grund i Sydney, hvor de mange ton gift i dag befinder sig. Dette er imidlertid blevet saboteret af politikere i Sydney, der hellere ser HCB-giften sendt til den anden ende af verden.