I det fynske folks tjeneste

Bandemedlemmer kan komme på fri fod med GPS-fodlænke

Kriminalforsorgen indleder nu et forsøg med GPS-fodlænker. Forsøget gælder for indsatte i Nyborg Fængsel med tilknytning til rocker- og bandemiljøet.

Foto: Ole Holbech

Den 1. marts næste år indleder Kriminalforsorgen et forsøg med GPS-fodlænke. Forsøger er målrettet indsatte med tilknytning til rocker- og bandemiljøet.

Forsøget gælder for indsatte i Nyborg Fængsel, samt Enner Mark Fængsel og Storstrøm Fængsel. Forsøget er en del af Bandepakke III og den nyligt indgåede flerårsaftale.

Læs også Bander i fængsel: Over 400 medlemmer bag tremmer

- Med dette forsøg får vi mulighed for at afdække, om GPS-overvågning kan styrke vores arbejde med at opdage og reagere på vilkårsovertrædelser. Hvad enten det er under udgang eller i forbindelse med prøveløsladelse, siger chef for Koncern Klientsagsbehandling Gitte Møller Larsen i en pressemeddelelse.

Gitte Møller Larsen har det overordnede ansvar for forsøget.

- GPS-fodlænker anvendes allerede i flere af de lande, vi typisk sammenligner os med, og jeg er glad for, at vi i Danmark nu også får lejlighed til at afprøve de muligheder, som GPS-teknologi kan give os, siger Gitte Møller Larsen.

Forsøget løber foreløbig et år. Efter det år skal Kriminalforsorgen evaluere, om der fortsat skal gøres brug af GPS-fodlænker.

Forsøg med GPS-fodlænker

Når rocker- og bandemedlemmer eksempelvis får tilladelse til udgang, fastsættes der vilkår om, at den indsatte ikke må opholde sig sammen med andre personer med tilknytning til rocker-og bandemiljøerne.

Den indsatte må heller ikke befinde sig på disse gruppers opholdssteder. I samarbejde med politiet skal der fastsættes særlige zoner omkring rocker- og bandemiljøets tilholdssteder.

GPS-fodlænken kan spore, om den dømte befinder sig inden for disse zoner.

Fodlænken er koblet sammen med en særlig låst smartphone. Telefonen har en GPS-funktion, der afslører, hvor fodlænken befinder sig.

Indtil nu har det været svært for Kriminalforsorgen at tjekke, om den indsatte overholder vilkårene for udgang eller prøveløsladelse, men det bliver altså nu nemmere.

Kilde: Kriminalforsorgen