I det fynske folks tjeneste

Beboerne på Strandvænget flytter måske i egne lejligheder

Udviklingshæmmede skal have et liv som alle andre. Og det kan let betyde, at blandt andre beboerne på Strandvænget i Nyborg kommer til at bo i egne lejligheder.

Din egen lejlighed, dit eget bad og toilet og din helt egen brevsprække. Hvad der er en selvfølge for nærmest alle, kan også blive normalt for udviklingshæmmede.

For nu skal det være slut med skandalesager som den, der blev vist i tv-dokumentaren "Er du åndssvag".

Skjult kamera viste medarbejdere på handicapinstitutionen Strandvænget i Nyborg, der lod beboere ligge i deres eget tis i timevis, talte hårdt til beboerne og ignorerede dem, når de var kede af det.

- Vi skal undgå, at personalet får en rå tone og en hel uacceptabel omgangsform med beboerne. Og det fremmes meget mere af en stor traditionel institution, end hvis beboerne kommer ud i mindre miljøer, siger Anders Møller Jensen, socialdirektør i Region Syddanmark til Ritzau.

Strandvænget har ansat flere pædagoger

Nye tiltag på Strandvænget betyder, at personalet koncentrerer sig om færre beboere, og at beboerne har fået individuelle handleplaner. Derudover har Strandvænget ansat flere pædagoger, og så har medarbejderne fået mere uddannelse.

- Der er strammet vældigt godt op om det hele. Den nye forstander og viceforstander har en god indgangsvinkel, og der er kommet gang i tingene, siger Jytte Hansen næstformand for pårørenderådet på Strandvænget, der dog stadig efterlyser mere personale på institutionen.

Siden februar har et skærpet tilsyn påpeget, at de fysiske rammer i den store institution ikke er tidssvarende. Blandt andet bor beboere på 10 kvadratmeters værelser uden bad og toilet.

Strandvænget er bygget for over 30 år siden, og Region Syddanmark har beregnet, at det vil koste 185-200 millioner kroner at få de fysiske rammer gjort tidssvarende.

Næste år vil Region Syddanmark være klar med planen om, hvordan beboerne skal bo.