Børnehavebørn ser på døde dyr i forrådnelse: - Det er helt normalt

I en børnehave i Nyborg får børnene den vilde natur helt tæt på. De samler døde dyr for at se og lære om, hvad der sker med dem, når de går i forrådnelse.

En død hare spist af maddiker og en muldvarp med flueæg i øjnene. 

Det er den helt store underholdning for børnehavebørnene i Børnehuset Tumlebillen i Nyborg for tiden. De lærer nemlig om, hvad der sker, når dyrene i den vilde natur dør. Det kan lyde lidt makabert. Men det er det ikke, hvis du spørger børnene.

- Det er helt normalt, siger Melody Glasdam Hooshmand, der går i børnehaven.

I naturbørnehaven har børnene i de seneste måneder samlet døde dyr og lagt dem i en dødekasse. Det gør de som en del af Naturvejledning Danmarks årlige Krible Krable-projekt, hvor temaet i år er liv og død i naturen. På Fyn har over 100 dagtilbud og indskolingsklasser tilmeldt sig projektet, svarende til over 4.000 børn.

Helt tæt på den vilde natur

Undervejs får børnene lov at se, hvordan døde dyr nedbrydes og spises af andre, mindre dyr. Gennem egne observationer, lege og fortællinger bliver de klogere på den vilde natur. Og det er rigtig godt, hvis man spørger pædagog i børnehaven Anette Pedersen.

- Formålet med at deltage, er simpelthen at give børnene en alsidig viden om, hvad det er, der sker, lige for næsen af os, ude på legepladsen, hvis vi husker at lukke øjnene op, siger hun.

En død mus fra dødeburet vises frem til børnene.
En død mus fra dødeburet vises frem til børnene.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Da Anette Pedersen åbner kassen med de fordærvede dyr op, samler børnene sig om hende med nysgerrige blikke. Dyrene løftes op og vises frem, mens Anette Pedersen fortæller. Og da hun holder haren op, ved børnene godt, hvorfor øjnene er væk.

- Fordi de er spist, råber flere af børnene i kor.

Selvom børnene nærmest ikke kan komme tæt nok på pædagog Anette Pedersen, når dødekassen bliver åbnet, så er det ikke altid lige lækkert.

- Det lugter ikke så godt, siger Melody Glasdam Hooshmand.

Dødeburet lugter sommetider, mener flere af børnene.
Dødeburet lugter sommetider, mener flere af børnene.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Alligevel kan Anette Pedersen mærke, at det fanger børnene meget.

- Når man følger fra liv til død og forrådnelse, får man både den del, der stinker forfærdeligt, hvor man kan sige ”ad, hvor det lugter”, og lige pludselig er der et kranie eller et skelet, som altid fascinerer børnene, siger hun.

Også for omkring en måned siden var der fokus på den vilde natur til den internationale biodiversitetsdag. Her kunne børn blandt andet få lov at bygge insekthoteller og lave en masse andre aktiviteter med naturen i fokus. 

Oversigt

    Oversigt