DF vil højst modtage 6100 ton giftaffald

Kommunekemi skal højst modtage 6100 ton HCB-affald, siger Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann

Nok er nok, siger Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann om, at Kommunekemi fra januar 2011 skal modtage og destruere 6100 ton giftigt HCB-affald fra Australien.

- Når vi har taget 6100 ton, så har vi taget vores andel af det problemaffald, der er i Australien. Så har vi ikke forpligtet os til at tage mere, siger Jørn Dohrmann.

Danmark eksporterer mere giftigt affald blandt andet fra Stålvalseværket i Frederiksværk og Kjærgaard klitplantage, end vi importerer. Kommunekemi behandler og destruerer årligt godt 200.000 ton affald, påpeger han.

- Når vi er nettoeksportør af farligt affald til andre lande, så har vi også en forpligtelse til at hjælpe. Men det er ikke en sag, vi er stolte af, siger Jørn Dohrmann.

Socialdemokraterne vil forbyde gifttransporten i et beslutningsforslag, som stilles torsdag i Folketinget. Det siger partiets miljøordfører Mette Gjerskov onsdag morgen efter et åbent samråd om sagen med miljøminister Karen Ellemann (V) i Folketingets miljøudvalg. Mette Gjerskov får ikke flertal for sit forslag, fordi Dansk Folkeparti støtter transporten.

Ligesom Danmark yder statslån til Irland under finanskrisen, har vi pligt til at hjælpe australierne af med deres giftige HCB-affald, når Kommunekemi har teknologien og evne, mener Jørn Dohrmann.

Før transporten skal Karen Ellemann og Miljøstyrelsen sikre, at beredskabsplanen er på plads for Kommunekemi i Nyborg.

- Det skal være en sikker transport med GPS-sendere (på giftcontainerne) på dobbeltskrogede skibe, så man har gjort maksimalt for, at der ikke sker uheld undervejs, siger Dansk Folkepartis miljøordfører.

- Vi accepterer transporten, men det er ikke en sag, vi er stolte af, siger Jørn Dohrmann.