Efter massiv fiskedød: Undersøgelse giver ingen svar

Resultatet af undersøgelserne efter den massive fiskedød i vandløb og voldgrav i Nyborg giver ingen svar på, hvad der var skyld i de mange døde fisk.

Midt i maj fandt man pludselig flere hundrede døde fisk på strækningen mellem Slotmøllen og havnen i Nyborg.

Teknik- og Miljøafdelingen troede dengang ikke på, at fiskedøden skyldtes en kemisk foruring eller miljøuheld, da det udelukkende var fredfisk som for eksempel skaller og brasner, der blev fundet døde. 

Prøver foretaget i maj i forbindelse med fundet af de flere hundrede døde fisk, afslørede ikke umiddelbart en større forurening i åer og vandløb.

- Det er mere sandsynligt, at fiskene er døde af sygdom, hvilket også forklarer, at det kun er nogle arter, der er berørt, sagde Søren Okkels Uhrskovs, der er vandløbsmedarbejder ved teknisk afdeling i Nyborg Kommune.

Teknik- og Miljøafdelingen indsamlede og indsendte efterfølgende fiskeprøver til videre analyse hos DTU Veterinærinstituttet og Fødevarestyrelsen for endeligt at få fastslået årsagen.

I dag har kommunen så fået svar på på de undersøgelser.

Men resultatet indeholder ikke just svar på Søren Okkels Uhrskovs spørgsmål om, hvad der lå til grund.

- De viser ingenting. Så vi står stadig tilbage uden svar på, hvad de er døde af. Altså de er jo døde af et eller andet, men vi har ikke kunnet få svar på af hvad, siger Søren Okkels Uhrskovs.

Som konsekvens af resultaterne af undersøgelsen har Teknik- og Miljøafdelingen besluttet at ophæve fikseforbudt i vandløb og voldgrav i Nyborg.

- En hændelse har gjort fiskene syge, men undersøgelserne har ikke kunnet vise af hvad. Så vi ser ingen grund til at opretholde forbuddet, siger Søren Okkels Uhrskovs.

Pludselig fiskedød uden klar forklaring er ikke ukendt fænomen. Blandt andet er det tidligere set i Viborg, at fisk bliver syge uden at det er muligt at finde ud af hvorfor.