I det fynske folks tjeneste

Eksperter undrer sig over Ellemann-retorik

Juraeksperter forstår ikke miljøministerens argumenter om politik og ikke saglighed for at stoppe giftskibet, der skulle have været til Kommunekemi i Nyborg.

"Overraskende", "fuldstændigt ude i skoven" og "gådefuldt".

Eksperter undrer sig højlydt over miljøminister Karen Ellemann (V), der forleden stoppede det såkaldte giftskib fra Australien med den begrundelse, at det var en politisk og ikke en saglig beslutning.

- Der er ingen saglige ting i sagen, som skulle begrunde, at det ikke er i orden. Jeg træffer en politisk beslutning. Den er ikke sagligt begrundet, forklarede Karen Ellemann.

Og det er ifølge professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh "en mærkelig måde at argumentere på".

- Det fremstår ubegribeligt, fordi hun nærmest siger, at politik er usagligt. Og jeg vil da gå ud fra, at de fleste, der bedriver den metier (politik, red), vil mene, at de foretager sig noget sagligt. Så argumentationen forekommer mig fuldstændigt ude i skoven, siger Peter Pagh, der tilføjer:

- Jeg forstå ikke hendes modstilling. At når hun foretager sig noget politisk, så er det ikke sagligt. Det er uden for min forståelsesevne.

Lektor og Ph.d. i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze undrer sig også og kalder det en "lidt overraskende udmelding, hvis den skal forstås helt efter ordlyden".

- Enhver minister har jo som administrativ chef for et bestemt fagområde som for eksempel miljøområdet pligt til at træffe saglige beslutninger, siger han.

Professor og forvaltningsretsekspert på CBS Claus Haagen Jensen mener, at ministerens beslutning under alle omstændigheder må siges at være en forvaltningsafgørelse.

- Derfor forekommer det også gådefuldt, når ministeren siger, at hun "træffer en politisk beslutning", og at "den ikke er sagligt begrundet", for alle forvaltningsafgørelser skal være sagligt begrundede, siger han.