I det fynske folks tjeneste

Elever undersøger sig selv

Skolelever landet over får ikke lavet det lovpligtige sundhedstjek inden de forlader folkeskolen, fordi der er mangel på skolelæger. I Nyborg Kommune har man fundet en løsning: eleverne undersøger bare sig selv.

Eleverne skal blandt andet tjekke deres syn

1 af 2

Manglen på skole- eller kommunelæger betyder at mange folkeskoler ikke får det obligatoriske lægetjek før de forlader skolen. I Nyborg vil de dog ikke sige farvel til eleverne uden at deres sundhedstilstand er blevet gennemgået, og derfor må eleverne nu undersøge sig selv.

- Det betyder, at de bliver mere opmærksomme på sig selv, når de blandt andet få tjekket vægt, højde, puls og blodtryk, fortæller sundhedsplejerske Gitte Malene Gram, der vejledte eleverne.

Eleverne skal igennem en række poster med spørgsmål og opgaver, og det giver eleverne mulighed for at vurdere deres egen sundhedstilstand.

- De får også målt lungefunktion, så rygerne kan se, hvad rygning betyder for sundhedsstilstanden, siger Gitte Malene Gram.

Behersket tilfredshed

Blandt eleverne er der dog behersket tilfredshed med "selvundersøgelsen".

- Det er jo sjovt at finde ud af hvilken puls man ligger på, men jeg tror ikke jeg kan bruge det til noget, siger Dan Nårgaard fra Borgerskovskolens 8. klasse.

- Det er vel godt nok, at man bliver testet. Men jeg synes ikke rigtig jeg lærer noget, jeg ikke vidste, siger Jens Høj.