En 35 år lang efterårstradition: Carl Åge bytter altid sine æbler til most

I 35 år har pensionisten Carl Åge Quist byttet sine haveæbler til færdigpresset most på Ørbæk Mosteri. I år var ingen undtagelse.

Det var med 11 poser æbler i bilen og et stort smil på læben, at pensionisten Carl Åge Quist mødte op ved Orskov Foods mandag morgen.    

Han og mange andre var gået på rov i haven, efter mosteriet Orskov Foods igen i år havde inviteret fynboerne til at komme og aflevere deres haveæbler i bytte for æblemost. Et koncept mosteriet har kørt med i 83 år nu.

Carl Åge Quist er selv kommet forbi med sine æbler, siden han første gang besøgte mosteriet i 1986. Og det ikke kun for den færdige æblemost, han får i bytte, at den tidligere mejerist holder traditionen ved lige.

- Jeg nyder at komme herover hvert år, fordi det er så hyggeligt. Vi møder næsten altid nogen, vi kender, fortæller han.

Carl Åge Quist afleverede i år 11 poser æbler. Det blev til 22 liter æblemost.
Carl Åge Quist afleverede i år 11 poser æbler. Det blev til 22 liter æblemost.
Foto: August Sandberg

Også hos mosteriet vækker konceptet stadig begejstring. For selvom, det er svært at spå om, hvor godt et år det bliver, så er indsamlingsdagene stadig vigtige fortæller Jesper Dalskov-Rasmussen, der salgschef ved Orskov Foods.

- Jamen, det er en af de helt store dage i virksomheden. Når vi åbner her i midt september, som vi gør hvert eneste år, er det en dag, vi ser rigtig meget frem til, siger han.

En fast tradition

En stor dag 

For hver ti kilo æbler må fynboerne tage en liter most med hjem. I år kunne Carl Åge Quist bytte æbleposerne ud med hele 22 liter most, og de skal deles med hele familien det næste år, indtil han igen kan komme forbi mosteriet.

- Børnene og børnebørnene vil jo gerne have most. Og det kan vi jo drikke allesammen, siger Carl Åge Quist.

Pensionisten er langt fra den eneste, der nyder godt af mosteriets koncept. Siden firmaet lancerede æblemosten "Årets Ævlerov" i 2016 er cirka 20 millioner haveæbler blevet lavet om til most frem for kompost. 

Allerede den første dag vælter det ind med æbler. Salgschef Jesper Dalskov-Rasmussen forventer dog end mindre høst på 300-400 tons.
Allerede den første dag vælter det ind med æbler. Salgschef Jesper Dalskov-Rasmussen forventer dog end mindre høst på 300-400 tons.
Foto: August Sandberg

I år forventer Orskov Foods en mindre høst på 300-400 tons æbler efter der har været frost i opblomstringstiden. De håber dog på endnu mere, siger Jesper Dalskov-Rasmussen.  

- Sådan som det starter nu, så synes jeg, det ser rigtig fornuftigt ud. Der holder biler fra morgenstunden, og det er altid et godt tegn. Og jeg kan se der kommer endnu flere biler herud nu, som er på vej ind med deres trailer, fortæller han til.

Du kan aflevere dine haveæbler på Ørbæk Mosteri mandag til fredag fra 20. september til og med 29. oktober fra klokken 9-12 og igen fra 13-17.