En fangevogter passer på rockere

Der er ofte kun en vagt til tunge kriminelle i fængslerne i blandt andet Ringe og Nyborg, viser optælling. Ikke råd til flere vagter.

Hver måned er der 7000 timer, hvor kun en fængselsbetjent er på vagt uden en makker til at holder styr på de rockere, bandemedlemmer og andre "tunge fanger" i de danske fængsler.

Det skriver DR Nyheder.

Det viser en opgørelse som fagforeningen for fængselsbetjentene, Fængselsforbundet, har lavet blandt både åbne og lukkede fængsler. De lukkede har de mest hårdkogte kriminelle, og i både Nyborg, Ringe og Vridsløselille lægges vagtplaner med kun én vagt.

- Det er under al kritik. Problemet er, at vi går alene blandt mange både dårligere og farligere fanger, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til DR Nyheder.

I april i år var der kun en betjent på arbejde, da fire fanger gik grassat på en anden indsat i Ringe Statsfængsel. Den ene betjent kunne kun se magtesløs på, mens fangerne gik amok.

- Når vi ikke er mere synlige ude blandt fangerne, betyder det, at fangerne får stadigt mere frit spil til at sætte dagsordenen i fængslerne, siger Kim Østerbye.

Arbejdstilsynet har kritiseret de mange enevagter over for Kriminalforsorgen, der står for driften af fængslerne. Det presser de ansatte psykisk, når der ikke er en makker på vagten.

- Fængselsbetjentene er både socialt og fysisk isoleret, så hvis de får brug for hjælp, skal de tilkalde hjælp fra andre afdelinger, siger arbejdspsykolog i tilsynet, Steen Christensen til DR Nyheder.

Kriminalforsorgens direktør, William Rentzmann, forklarer, at der ikke er penge til flere ansatte. Derfor må de enkelte fængsler selv løse problemet.