I det fynske folks tjeneste

Erstatning til fængselsbetjent efter skudattentat i Nyborg

En kvindelig fængselsbetjent, der gav førstehjælp til en skudramt kollega ved Nyborg Fængsel, har fået erstatning for konsekvenserne af episoden.

Foto: Ken Petersen

Foto: Ken Petersen

Foto: Ken Petersen

1 af 3

Sent på aftenen 12. juli 2016 var en 36-årige fængselsbetjent på vej på arbejde i Nyborg Fængsel. Han havde netop parkeret sin cykel i et skur og stod og så på sin mobiltelefon, da han hørte en lyd bag sig.

Da han vender sig om, stod der en maskeret ung mand op ad en bil og pegde på ham med en pistol.

Betjenten blev truet til at lægge sig ned på asfalten, men inden han når at reagere, bliver han ramt af skud i benet og falder mod jorden.

Da han ligger der, bliver han på klos hold skudt i benet endnu en gang med en ni millimeter-pistol.

Kollegaer kom til hjælp

Læs også Skød betjent: Black Army-medlem idømt seks års fængsel

Flere kollegaer ilende til for at hjælpe den hårdt sårede kollega midt i den dybt alvorlige situation.

En af de fængselsbetjente, der ydede førstehjælp, er nu blevet tildelt erstatning for varigt mén. De øvrige venter på, at der træffes afgørelser i deres sager. Der fortæller

Helbredsbetinget afskediget efter 16 år

Den 45-årige Annita Skovbo er den første, der har fået tildelt erstatning. Hun har været ansat 16 år ved Nyborg Fængsel.

Siden attentatet har hun været sygemeldt, og hun er nu blevet såkaldt helbredsbetinget afskediget fra Kriminalforsorgen.

Annita Skovbo var en af de første på stedet.

- Jeg sidder i vagten, og ser på overvågningsskærmen, at der foregår noget udenfor. Der er noget helt galt. Jeg løber ud, og på vej ud hører jeg to skud. Jeg råber, at nogen skal ringe 112. Andre råber, at vores kollega er blevet skudt. Da jeg kommer derud, lægger jeg hans hoved i mit skød og yder psykisk førstehjælp, siger Annita Skovbo til Fængselsforbundets fagblad.

Senere fandt hun ud af, at gerningsmændene tidligere på dagen havde passeret hende i deres bil, og at det lige så godt kunne have været hende, der var blevet skudt.

Der kom ingen krisepsykologer

Annita Skovbo blev sygemeldt omkring en måned efter episoden. Hun forsøgte at komme tilbage til jobbet i en slags praktik i efteråret 2016, men det gik dog ikke.

- Bagefter har vi undret os over, at der ikke kom krisepsykologer hurtigt ud. Det er jo svært at sige, hvilken forskel det ville have gjort, men man hører altid om, at hjælp der kommer hurtigt, er bedst, siger Annita Skovbo.

Erstatningen for PTSD, posttraumatisk stresslidelse, er kun en lille del af sagsforløbet. Hun har fået anerkendt en méngrad på 10 procent.