I det fynske folks tjeneste

Fængselsbetjent skudt: Kræver fængsel i mere end fire år til Black Army

To mænd fra Black Army står til en straf på mere end fire års fængsel i sagen om skyderiet mod en fængselsfunktionær i Nyborg sidste sommer.

Foto: Ernst van Norde, Scanpix

 Det var vold "under særdeles skærpende omstændigheder", da fængselsfunktionær blev såret ved Nyborg Fængsel.

Det fremgår af et anklageskrift fra Fyns Politi. Heri hævdes det, at en leder af banden stod bag, da et yngre medlem sammen med andre affyrede to skud mod fængselsfunktionæren, der blev såret i benet.

Læs også Skud mod fængselsbetjent: Anholdt 20-årig er medlem af Black Army

 

Ifølge aklagemyndighedens påstand var det den ældre leder, der fra kulissen dirigerede det angiveligt nøje forberedte forløb:

 Da fire personer først stjal en Opel i Vissenbjerg. Da den yngre tiltalte derefter fik udleveret en skarpladt ni mm pistol. 

Da den yngre sammen med andre overfaldt funktionæren og affyrede to skud. Og da den stjålne bil til sidst blev stukket i brand ved Hjulby Mose i Nyborg.

 Lederen tiltales for at have "foranlediget" de fire forbrydelser.

 Sidst på aftenen 12. juli var offeret på vej på arbejde i Nyborg Fængsel. Da han havde stillet sin cykel fra sig, blev han af flere ventende mænd beordret ned at ligge, hvorefter han blev ramt af to skud i benet.

 Udover straf skal de to tiltalte dømmes til at betale erstatning til offeret, mener anklagemyndigheden.

 Tiltalen er rejst efter den alvorligste voldsparagraf i straffeloven. Det er den, der drejer sig om særlig farlig, rå og brutal vold "under særdeles skærpende omstændigheder."

 Siden anholdelserne i december har de to tiltalte siddet varetægtsfængslet. De har nægtet sig skyldige.

 Sagen skal afgøres af Retten i Svendborg. Som udgangspunkt har anklagemyndigheden lagt sagen op som en nævningesag. Det betyder, at man forventer en straf på mere end fire års fængsel.

 Den påståede bagmand, der er midt i 30'erne, har været omtalt som præsident for Black Army. Den yngre, der som mistænkes for have udført lovovertrædelserne, er først i 20'erne.

 I forvejen har banden og dens medlemmer givet ordensmagten en del arbejde. For nylig blev tre mænd fra Black Army således kendt skyldige i afpresning. De har netop anket byrettens dom til landsretten.