I det fynske folks tjeneste

Fængsler skal sikres mod droner

Efter et forsøg på at smugle mobiltelefoner ind i Nyborg Fængsel ved hjælp af en drone skal sikkerheden nu tjekkes. Der oplyser den nytiltrådte justitsminister Søren Pape Poulsen, Kons.

Retsudvalget på besøg i Nyborg Fængsel. Foto: Ole Holbech

Retsudvalget på besøg i Nyborg Fængsel. Foto: Ole Holbech

1 af 2

Natten til den 23. november fløj en drone ind over muren til Nyborg Fængsel og afleverede to mobiltelefoner, en savklinge og skruer til en af de indsatte.

Den indsatte befandt sig i en celle på fjerde etage i fængslet, da han fik leveret den et kilo tunge pakke.

Men kort efter at den indsatte havde afmonteret pakken fra dronen, blev de ulovlige genstande beslaglagt af fængselspersonalet, som havde set dronen levere pakken.

Dronen nåede dog at flyve væk, før fængselsbetjentene fik fat i den.

Læs også Nyborg: Drone afleverer mobiler og savklinge over fængselsmuren

Flere sager om dronesmuling

Sagen fra Nyborg Fængsel er ikke enestående. Også Enner Mark Fængsel ved Horsens har flere gange været udsat for forsøg med indsmuling ved hjælp af droner.

Sagen har fået Enhedslistens Rune Lund til at  stille spørgsmål til Justistminister Søren Pape Poulsen om, hvilke foranstaltninger kriminalforsorgen og politiet har truffet for at forhindre, at droner bruges til indsmugling af narko, mobiltelefoner og andet i danske fængsler.

Og af svaret fremgår det, at sikkerheden ved fængslerne - efter sagen fra Nyborg Fængsel - nu skal tjekkes:

"Direktoratet for Kriminalforsorgen har taget initiativ til, at der lokalt foretages en gennemgang af de bygningsmæssige forhold afhængig af den enkelte institutions sikkerhedsmæssige klassificering med henblik på at imødegå indsmugling af ulovlige effekter ved brug af droner. Herudover vil der fra centralt hold blive taget initiativ til udarbejdelse af en handleplan med mulige tiltag på kort og på lang sigt."

Flere løsninger i spil

Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, mener, at den nye måde at smugle ting ind fra luften er stærkt bekymrende. Han opfordrer Kriminalforsorgen til at sørge for bedre sikkerhed mod droner ved for eksempel at sikre vinduerne bedre.

Retsordfører fra Socialdemokraterne, Trine Bramsen, peger på, at landets fængsler kan indføre såkaldte jammere, der forstyrrer signalet til blandt andet mobiltelefoner for at undgå lignende sager. Samme model har de i Sverige.

En anden løsning kan ifølge retsordføreren være at overdække fængslerne. Begge løsninger vil Trine Bramsen diskutere som en del af den nye kriminalforsorgsaftale.