Fantastisk fund: Middelalderbrønd fortæller 400 års historie

Arkæologer på Nyborg Slot har fundet en 6 meter bred middelalderbrønd fra 1200-tallet, der rummer 400 års danmarkshistorie.

De arkæologiske udgravninger på Nyborg Slot har nu kastet endnu et overraskende fund af sig. Denne gang er det en enorm brønd fra middelalderen.

- Det er en arkæologisk perle, fordi materialet i brønden har været så godt forseglet i de godt 400 år, det har ligget i jorden, fortæller arkæolog Claus Frederik Sørensen. 

 

 

Middelalderbrønden i gården på Nyborg Slot dateres til at være bygget i 1200-tallet.
Middelalderbrønden i gården på Nyborg Slot dateres til at være bygget i 1200-tallet.
Foto: Peter Clowes

Brønden menes at være bygget i 1200 tallet, men da der 400 år senere ikke længere var brug for brønden, blev den fyldt op med 'affald'.

- Den indeholder ustyrlige mængder af dyreknogler og keramik. Og så nogle meget sjældne kakler fra kakkelovne, som var meget sjældne i Danmark på dette tidspunkt.

 

Potteskår, der har ligget gemt i brønden i flere hundrede år.
Potteskår, der har ligget gemt i brønden i flere hundrede år.
Foto: Peter Clowes

Fundet er opsigtsvækkende på grund af brøndens størrelse, men de fundne ting fortæller også en masse om livet på Borgen i middelalderen.

- Når vi er igang med at udgrave et sted som Nyborg Slot, er vi igang med at lægge et puslespil med 10.000 brikker. Og når vi får fat i sådan noget her, kan vi lægge en nyt "hjørne" i puslespillet. Mange af de andre ting vi ved, giver lige pludselig mening, når vi finder sådan noget her, siger Claus Frederik Sørensen.

quote - Det er en arkæologisk perle, fordi materialet i brønden har været så godt forseglet i de godt 400 år, det har ligget i jorden. 

Claus Frederik Sørensen.

Udgravningerne på Nyborg Slot sker i forbindelse med genopbygningen af slottet. Arkæologerne arbejder under nogle særlige forhold, så de må ikke grave længere ned i brønden.  Det ærgrer Claus Frederik Sørensen.

En frivillig graver jorden fri omkring brønden
En frivillig graver jorden fri omkring brønden
Foto: Peter Clowes

- Det er sådan, at de her ting, de har det bedst i jorden. Der bliver de bevaret bedst, og der skal jo også være noget til fremtidens arkæologer. Det ville dog være sjovt at grave noget mere, siger Claus Frederik Sørensen. 

Arkæologerne graver videre i historien, indtil udgravningen er overstået i slutningen af 2017.

Oversigt

    Oversigt