I det fynske folks tjeneste

Fem storke set på Fyn: Nyd dem – de er hurtigt væk igen

Der er set storke på Herrested Kirke i Nyborg Kommune og flere steder på Sydfyn. De sjældne fugle på Fyn er formentlig hurtigt væk igen, fortæller fugleentusiaster.

00:12

Video: Malte Gregersen

Foto: Malte Gregersen

Foto: Malte Gregersen

Foto: Malte Gregersen

1 af 4

Fem storke er blevet set på Fyn i løbet af det seneste døgn. Det fortæller Jess Frederiksen, der er formand for storkene.dk, og TV 2/FYN har via sin tipfunktion modtaget billeder af to af storkene, mens de sad på taget af Herrested Kirke på Østfyn.

Storkene er i disse måneder på vej tilbage til Danmark, efter de har brugt vinteren i Sydeuropa eller Afrika, og der er omkring 15-20 storke i Danmark.

- Det er sjældent, de er på Fyn. På Fyn og Vestsjælland er der som regel færrest storke, siger Jess Frederiksen til TV 2/FYN.

- Jeg vil gætte på, at det er nogle yngre fugle, som ikke er kønsmodne endnu. De har sikkert været i Afrika. De vil dalre lidt rundt, indtil de trækker tilbage. De vil bruge sommeren på at finde nogle gode områder, siger Jess Frederiksen til TV 2/FYN. 

Læs også Storken set på Fyn - desværre død

Så længe bliver storkene på Fyn

Storkene kommer formentlig fra Nordøsttyskland og er trukket med vinden mod det fynske. Afhængig af vejret kan det være, de ender med at slå sig ned her, men det mest sandsynlige er, at storkene på Herrested Kirke flyver andre steder hen.

- Man skal nok være lidt hurtig, hvis man skal nå at se dem, siger Jess Frederiksen, der kan fortælle, at storkene sidst er set i området natten til mandag klokken 0.34.

Man skal nok være lidt hurtig, hvis man skal nå at se dem.

Jess Frederiksen

- Det lyder, som om de har overnattet der.

Ud over de to storke ved Herrested Kirke er der også set tre storke ved Hallindskoven i Svendborg og i Vester Skerninge i samme tidsrum, så Jess Frederiksen går ud fra, at der er mindst fem storke i det fynske i disse dage.

Storkereder på Fyn i 1589

Esben Eriksen, der er fritidsornitolog fra Svendborg, har lavet videooptagelser af de hvide storke og fortæller, at den ene landede på hans hus.

Han glæder sig over, at storken vender hjem til det fynske – i omtrent samme område som den ældste omtale af storkereder fra 1589, hvor en storkerede kunne ses på Gudme Kirke.

Selv om storken ser ud til at være vendt hjem til det fynske, regner han heller ikke med, at storkene bliver boende på Fyn.

- Det ender nok med, at de kommer herop og finder ud af, at der ikke er noget føde, siger Esben Eriksen til TV 2/FYN.

Herunder kan du se hans optagelser af storkene:

Fakta om storke

De fleste storke kommer til Danmark i april og maj.
 
Storken ynglede oprindeligt i træer, og det gør de også stadig i et vist omfang, men i Danmark har rederne i mange år primært været anbragt på pæle eller bygninger, hvor man har sat et gammelt vognhjul eller et andet underlag op for at tiltrække storkene. Storkene parrer sig normalt april-maj.

Mange tror, at storken udelukkende lever af frøer, men den spiser også snog, fisk, insekter, snegle, mosegrise, rotter, mus, æg og fugleunger.
 
I Afrika består føden i langt større grad af insekter, og græshopper en en meget vigtig fødekilde for storken. 
 
Flere steder finder storken sin føde på lossepladser. Det gør den blandt andet i Spanien, hvor lodsepladserne ligger åbne hen, og derved udgør en vigtig fødekilde. 

Kilde: storkene.dk

Husk, at du også kan tippe redaktionen med billeder og video.