For lidt i erstatning: Fynsk minkavler sagsøger staten

Tidligere minkavler på østfyn mener, at staten snyder ham for 1,7 millioner kroner. 700 minkavlere er gået sammen for at få højere erstatning for deres skind.

I løbet af få dage aflivede tidligere minkavler Jens Jensen 75.000 mink sidste efterår.

Langt de fleste af minkene pelsede han, så de kunne sælges på auktion. Men 23.000 af skindene blev sendt til destruktion, fordi de ikke var såkaldt pelsmodne.

- Skindene var simpelthen ikke klar til at blive pelset. Nogle skindtyper er længere tid om at blive klar. Og da vi ikke kunne vente med at aflive, blev skindene altså destrueret, siger Jens Jensen.

quote Mit levebrød er lukket. Jeg kan ikke få lov til at lave skind igen. Så derfor skal det gå retfærdigt til. Vi skal hverken have mere eller mindre, end vi har ret til. Men vi skal have den korrekte pris

Jens Jensen, tidligere minkavler, Ørbæk

Men erstatningen for de destruerede skind er slet ikke høj nok, mener minkavleren. I alt går han glip af 1,7 millioner kroner.

- Mit levebrød er lukket. Jeg kan ikke få lov til at lave skind igen. Så derfor skal det gå retfærdigt til. Vi skal hverken have mere eller mindre, end vi har ret til. Men vi skal have den korrekte pris, siger Jens Jensen.

700 utilfredse minkavlere

700 minkavlere er med i søgsmålet. De er utilfredse med, at der blev sat et erstatningsloft på 250 kroner pr skind, da politikerne lukkede erhvervet.

For det har siden vist sig, at prisen på skind er steget kraftigt.

På efterårets auktioner nåede de danske skind en gennemsnitspris på 323 kroner. Minkavlerne mangler altså 73 kroner, mener de.

Men loftet på 250 kroner pr. skind: Det svarer jo til skindprisen, da aftalen blev indgået. Er du ikke lidt grisk, at du vil have flere penge nu?

- Nej, det er jeg ikke. For de dyr, der blev aflivet sidste år i november, skulle sælges her i 2021. Og så skal man også have 2021-priser, siger Jens Jensen.

De 700 minkavlere har et samlet krav på 600 millioner kroner.

For lige at have styr på proportionerne, så udgør kravet i søgsmålet altså blot 3 procent af minksagens samlede erstatning på anslået 19 milliarder kroner.

Det er i øvrigt stadig kun en brøkdel af den samlede erstatning, minkavlerne endnu har fået udbetalt. Ifølge Fødevarestyrelsen er der indtil videre udbetalt knap 2,5 milliarder kroner.

Bonnesen: Beløb var rigtigt, da vi besluttede det

Venstres Fødevareordfører Erling Bonnesen var med til at indgå aftalen om erstatning til minkavlerne.

Han fastholder, at 250 kroner pr. skind i hvert fald var den rigtige pris, da politikerne fastsatte den.

- Det var den pris, vi forhandlede på plads på baggrund af de oplysninger, vi havde på daværende tidspunkt. Og det kan vi fuldstændig stå på mål for. Så er der en efterrationalisering ud fra prisudvikling og markedsudvikling. Men det må afgøres i retten, siger Erling Bonnesen. 

Så tilbage på Østfyn er der nu bare at afvente retssagen.

- Jeg håber, vi får lidt mere tempo på det her, og at vi får en fair behandling. At de behandler minkavlerne fair, siger Jens Jensen.

Hårdt ramt i Jylland

Jens Jensen er en af meget få fynske minkavlere, som er med i søgsmålet. 

Det skyldes, at langt de fleste fynske minkavlere havde lov og mulighed for at pelse og sælge deres skind.

Langt værre står det til hos minkavlerne i Jylland. 

Når der opstod smitte på en minkfarm, blev alle minkfarme i en radius af 7,8 kilometer pålagt at slå alle mink ned og destruere dem. Mange jyske minkfarme blev ramt af de såkaldte aflivningszoner. Det gjorde ingen på Fyn. 

Når Jens Jensen er med i søgsmålet, skyldes det, at han havde en særlig sort-farve mink, som først bliver pelsmodne sent på sæsonen. Så de nåede ikke at blive klar, inden aflivningen. 

Derfor får Jens Jensen altså erstatning for de mink. Indtil videre bare ikke så meget, som han ønsker sig. 

Oversigt

    Oversigt