Fyn får sin første whiskey

Verdens første fynske whiskey er snart parat til at blive serveret. Den hedder Isle of Fionia, er 100 procent økologisk og koster 2000 kroner pr. flaske.

Ørbæk Bryggeri er mest kendt for deres øl, der har modtaget et væld af nationale og internationale priser, men bryggeriet laver også både vodka, rom, likør og snaps - og har nu altså også kastet sig over økologisk fynsk whiskey.

- Det kommer af interessen af at lave noget god spiritus, og min søster bor i Skotland, så jeg kommer der et par gange om året og har besøgt mange destillerier, siger Niels Rømer, indehaver af Ørbæk Bryggeri til TV2/Fyn.

Den nye whiskey har ligget på fad siden 2009.

- Øl og whiskey hænger rigtig godt sammen. I princippet er det øl, man destillerer for at lave whiskey, fortæller bryggeriejeren.

Ørbæk Bryggeri har købt DSBs gamle togværksted på havnen i Nyborg, hvor der skal indrettes destilleri og oplevelsescenter, og det bliver ikke helt nemt at komme i nærheden af det første fad.

- Det er jo noget helt unikt, for der bliver kun 350 flasker. De bliver solgt i flot emballage og kommer til at koste 2000 kroner stykket, siger Niels Rømer.

Han tror, at Ørbæk Bryggeri kommer til at lave mere whisky end øl, nemlig 10-20.000 flasker økologisk whisky årligt.

Der bliver kun produceret whiskey tre steder i Danmark, og Ørbæk Bryggeri præsenterer "Isle of Fionia", øen Fyn, ved et åbent hus arrangement den 16. juni i Ørbæk.