Fynsk Michelin-vin eftertragtet: Nu udvider Jacob og Helle produktionen

På Østfyn har et hobbyprojekt udviklet sig til en Michelin-succes. Stokkebye Vingård fordobler nu produktionen og satser på at blive et fuldstidsprojekt.

På markerne omkring Stokkebye Vingård mellem Nyborg og Kerteminde på Østfyn går Jacob og Helle Stokkebye rundt og planter på livet løs. 

De fordobler nemlig produktionen - 6.500 nye Pinot Noir vinplanter bliver plantet i den østfynske jord.

- Det er jo bare sådan en yes følelse, og man bliver sku høj af det, siger Jacob Stokkebye.

 I Jacob og Helle Stokkbyes tilfælde bliver Pinot Noir-druerne forædlet til både hvidvid og mousserende vin. Begge typer bliver serveret på prominente restauranter som blandt andet Falsled Kro på Fyn samt D'angleterre og Jordnær i København. Jordnær har to Michelinstjerner. 

- Det betyder rigtig meget, fordi det er en vintjener eller restaurantchef, der har valgt vores vin. Det er med til at blåstemple, at vinen er god nok, fortæller Helle Stokkebye. 

Historien om, hvordan ægteparrets vin overhovedet endte med at blive serveret på danske toprestauranter er lidt af et eventyr.

Jacob Stokkebye

Tre års produktion skrottet

Livet som fynsk vinbonde startede for Jacob Stokkebye efter rejser til franske vingårde, da han for 14 år siden plantede de første 1.000 vinstokke. 

Det var dog ikke nogen succes. 

- Det gik rigtig dårligt de første tre år. Der hældte vi alt i håndvasken, siger Jacob Stokkebye. 

Men siden har de fået styr på håndværket, og nu udvider de altså produktionen for at følge med den store efterspørgsel efter dansk vin.

- Vi oplever, at den her interesse for dansk vin, vokser. Man kan smage, at man godt kan lave god vin i Danmark, fortæller Helle Stokkebye. 

Dansk vin har ellers haft et ry for at være surt. Men det er ifølge Helle Stokkebye ikke tilfældet mere, fordi danske vinproducenter er blevet bedre til at lave vin siden den første vingård i Danmark blev grundlagt i 1999. 

Og fordi man allierer sig med eksperter. Ægteparret på Østfyn samarbejder for eksempel med en tysk vinmager. 

- Vi ved, vi kan noget selv, men vi kan ikke det hele, forklarer Helle Stokkebye. 

Lige nu er vinproduktionen ikke Jacob og Helles eneste indkomst. Men målet er, at de engang skal kunne leve udelukkende af vinproduktionen.

- Inden for en to-tre år tror vi på, at det bliver en realitet, siger Helle Stokkebye. 

Når de nyplantede vinstokke er klar til at blive høstet om to år, kommer den fynske vingård til at producere cirka 25.000 flasker om året. 

Se hele reportagen fra markerne, hvor vinstokkene bliver plantet.
Fotograf: Fotograf: Anders Høgh

Oversigt

    Oversigt