I det fynske folks tjeneste

Fynsk smykkefund skriver historien om

Et sensationelt fund er gjort på Østfyn. Fundet kan betyde, at historiebøgerne skal skrives om.

Smykkefund

En fynsk amatør-arkæolog har på en mark ved Aunslev på Østfyn fundet et unikt hængesmykke. Smykket forestiller Jesus på korset.

Det skriver DR.

I følge Østfyns Museer kan smykket dateres til mellem år 900 og 950. Det gør figuren særlig, fordi den således er ældre end Jellingstenen, der vurderes at være fra år 965. Jellingstenen har hidtil båret den tidligste afbilding af Jesus på korset, som vi kender i Danmark.

- Figuren kan derfor være med til at rykke tidspunktet for, hvornår man mener, at danerne egentlig blev kristne. Simpelthen fordi, man kan sige, at personen, der har båret det her, uden tvivl har bekendt sig til den kristne tro, siger Malene Refshauge Beck, Østfyns Museer, til DR.

Historien ændres - måske

Malene Refshauge Beck siger, at historiebøgerne sandsynligvis skal ændres efter fundet.

- Det her er en genstand, der helt sikkert vil være nødt til at figurere i historiebøgerne fremover. I de seneste år er der kommet flere og flere tegn på, at kristendommen blev udbredt tidligere, end hidtil antaget - og det her det tydeligste bevis indtil videre, siger hun til DR.

Figuren skal nu undersøges af Østfyns Museum og vil blive udstillet på Vikingemuseet Ladby til sommer.

 

02:52

- Smykket dateres til mellem år 900 og 950. Det gør figuren særlig interessant, fordi den dermed er ældre end Jellingstenen, der vurderes at være fra år 965.siger arkæolog Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

Luk video