I det fynske folks tjeneste

Giftskib til Danmark er nu helt aflyst

Miljøminister Karen Ellemann er blevet enig med sin australske kollega om helt at aflyse gifttransport.

Den omstridte gifttransport fra Australien til Kommunekemi Nyborg er nu gået fra at være stillet i bero til helt at være aflyst.

I en telefonsamtale med sin australske kollega har miljøminister Karen Ellemann (V) fortalt, at Danmark ud fra en politisk vurdering ikke ønsker at modtage skibet med HCB-affaldet.

Den australske miljøminister, Tony Burke, har over for Ellemann udtrykt beklagelse, men også forståelse for konklusionen, som den australske regering vil respektere.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

- Det er min politiske vurdering, at vi ikke kan modtage affaldet. Som situationen og diskussionen har udviklet sig med betydelig politisk og folkelig modstand, så virker det helt utænkeligt, at skibet med HCB-affaldet sejler til Nyborg, siger Karen Ellemann i pressemeddelelsen.

- Det har jeg informeret Tony Burke om, siger miljøminister Karen Ellemann.

Nok har kemikoncernen Orica stadig en juridisk mulighed for at sende transporten af sted til Nyborg, men ifølge Miljøministeriet betyder den politiske enighed, at gifttransporten reelt er blevet aflyst.

Den australske miljøminister har sørget for at orientere Orica om situationen. Miljøstyrelsen vil nu tage kontakt til koncernen for at få aflysningen formelt på plads.

Efter planen skulle 400 giftcontainere med det særdeles giftige stof hexaklorbenzen sejles til Kommunekemi.

Den udsigt skabte en massiv folkelig og politisk modstand, hvilket fik Karen Ellemann til at stille transporten i bero i begyndelsen af december.

Også dengang understregede Ellemann, at beslutningen var politisk motiveret.

Læs hele meddelelsen fra Miljøministeren