Greenpeace i aktion mod australsk giftlager

Aktivister låser alle containerne med det livsfarlige HCB-gift, der skal til Danmark, sammen og re-dekorerer dem med ordet 'toxic' - giftigt.

11 aktivister fra Greenpeace krydsede natten til lørdag hegnet indtil Oricas giftlager ved Botany Bay, Sydney. De ændrede mærkningen af containerne med den gift, der på trods af Karen Ellemanns annoncerede tænkepause i går stadig udgør et massivt miljøproblem, og lænkede containerne sammen. Aktivister var på grunden i tre timer, før politiet ankom og bad dem forsvinde.

- Australien kan og skal finde en løsning på det her problem. HCB er ekstremt giftigt og gift fra lageret har i mange år sivet ned i grundvandet ved Sydney. At går imod internationale miljøkonventioner og prøve at skippe det hele af sted på tværs af kloden er simpelthen ikke en løsning, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace. 

- En permanent løsning er, at Australien bygger sit eget giftdestruktionsanlæg. Det er den mest rentable løsning, den mest sikre og også den mest miljøvenlige, fordi et moderne anlæg ville bruge den nyeste og reneste teknologi.

Karen Ellemann gav tilladelse til kontrakten mellem Orica og Kommuniekemi på 6.100 ton d. 15. juni og siden er protesterne væltet ind fra både borgere i Nyborg, der blandt andet har arrangeret demonstrationer og en underskriftsindsamling, havnearbejderne, der nægter at losse skibet og faglige eksperter.

HCB er et af verdens farligste giftstoffer, listet i stockholmkonventionen, og er omfattet af Baselkonventionen, der har til hensigt at sikre at giftigt affald destrueres så tæt på kilden som muligt. I går gav Karen Ellemann delvist efter for presset ved at bevilge sig selv en tænkepause.

- Karen Ellemann gentog flere gange under pressemødet i går, at kontrakten mellem Orica og Kommunekemi står ved magt. Hun vil stadig arbejde på at få transporten gennemført og mener ikke, der er et sagligt problem. Men det gør vi. HCB er et af verdens farligste giftstoffer - en lillebitte mængde kan forurene enorme havområder. Den transport skal stoppes. Punktum, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.

Oversigt

    Oversigt