I det fynske folks tjeneste

Greenpeace varmer op til slag mod giftskib

Greenpeace i Australien er i fuld gang med at forberede tiltag, der skal forhindre gifttransport til Danmark.

Det fragtskib, der efter planen skal bringe 3000 ton af det farlige miljøgift hexaklorbenzen (HCB) fra Australien til Danmark, ankommer til Sydney lørdag.

Her vil skibet blive mødt af miljøorganisationen Greenpeace, der vil gå langt for at forhindre, at det får gifttromlerne om bord og sejler dem til Danmark.

- Skibet, Beluga Fascination, lægger til kaj i morgen (lørdag lokal tid, red.), siger James Lorenz fra Greenpeace Australia.

Han forklarer, at Greenpeace er i gang med at undersøge flere tiltag, der skal forhindre, at skibet forlader havnen i Botany Bay ved Sydney og bringer de mange gifttromler til Kommunekemi i Nyborg.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at skibet ikke forlader havn, siger Lorenz til Ritzau.

Af samme grund er Orica-koncernen, der ejer giften og ønsker den destrueret i udlandet, yderst sparsom med oplysninger om transporten.

- Sikkerhedsagenturer har rådet os til ikke at afsløre datoen for afsejlingen. Vi vil heller ikke sige noget om, hvornår affaldet lastes på skibet, siger John Fetter, talsmand for Orica, til Ritzau.

Greenpeace Australia var fredag i kontakt med både Orica-koncernen og den australske miljøminister, Tony Burke, for at få standset gifttransporten.

- I dag har vi været i kontakt med Burke og krævet, at han tager et alvorligt kik på sagen, og tilbagekalder eksporttilladelserne for HCB-lasten, fordi vi mener, at dette affald bør behandles i Australien. Desuden mener vi, at det er i strid med flere internationale traktater at sende det til Danmark, siger James Lorenz fra Greenpeace Australia.