Grønne afgifter: Nyborgensernes varmeregning kan eksplodere

84 procent af Nyborgs varme er spildvarme fra Fortum. Men regeringens nye CO2-udspil kan blive så dyrt, at virksomheden må lukke, og at fjernevarmeudgifterne kan eksplodere i Nyborg.

Der er fuld gang i nedlæggelsen af fjernvarmerør i Hjulby uden for Nyborg.

Masser af nyborgensere i kommunens landdistrikter har pludselig vist interesse for at få oliefyr eller naturgassen byttet ud med fjernvarme.

NFS - Nyborg Forsyning og Service - har f.eks. fået henvendelser fra områder af kommunen, hvor borgere tidligere sagde nej til fjernvarme, fordi de har naturgas.

- Nu hører vi fra dem igen. De vil gerne have fjernvarme nu, selv om prisen for at få fjernvarme lagt ind er steget, fortæller NFS-direktør Erik Hansen.

(6_43) N08 INGEST Forbruger og fjernvarme
Foto: Ken Petersen

Og den kan komme til at stige endnu mere.

Regeringen spillede for knap tre måneder ud med et grønt udspil, der skal gøre det så dyrt for store CO2-udledere, at de er nødt til at omlægge produktionen, så den er mindre belastende.

Og det rammer Fortum - bedre kendt som Kommunekemi - og alle Nyborgs fjernvarmebrugere, der får billig overskudsvarme fra Fortum og Koppers.

Fortum udleder 160.000 ton CO2 om året.

Fortum - det tidligere Kommunekemi - leverer 84 procent af fjernvarmen, og regeringens udspil vil komme til at koste 120 millioner kroner om året, hvis den udføres i ren form, siger Fortums direktør Jens Peter Rasmussen.

Han frygter, at virksomheden i værste fald må lukke, fyre de 170 medarbejdere, og at danske virksomheder fremover må sende deres farlige affald til udlandet. Derfor efterlyser han en særordning, som også har været på tale for cementgiganten Aalborg Portland.

Farligt affald

Spildvarmen opstår, når Fortum under høje temperaturer brænder Danmarks farligste affald af. Dermed løser man en vigtig samfundsopgave, der samtidig sikrer nyborgenserne billig fjernvarme.

Ifølge Erik Hansen vil en fjernvarmefremtid uden Fortum betyde en væsentlig forhøjelse af varmeregningen for nyborgenserne.

Og det forekommer paradoksalt, hvor der også fra regeringen er pres på for at fremskynde udvidelsen af fjernvarmenettet i landets kommuner.

- Der bliver ikke tale om en fordobling af fjernvarmeprisen, men det vil blive dyrt, indtil vi finder alternativer. Det vil der formentlig gå 2-3 år med, siger Erik Hansen.

Alternativer kan være biomasse, solceller, elkedler og andre teknologier, der ikke alene, men sammen formentlig kan erstatte en del af fjernvarmen.

Fortums direktør og Nyborgs borgmester Kenneth Muhs var den 28. april i foretræde for skatteudvalget og Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget i Folketinget.

Grønne afgifter


Her mødte man ifølge Jens Peter Rasmussen forståelse og lydhørhed og lyttede til de dystre konsekvenser, der kan blive følgen af regeringsudspillet.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen svarede den 25. maj Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg, at han vil vende tilbage med et mere fyldestgørende svar snarest.

Det har ikke været muligt for TV 2 Fyn at få en kommentar fra Dan Jørgensen.


Oversigt

    Oversigt