I det fynske folks tjeneste

Hæderkronet Muhammed-tegner er død

Den nyborgensiske tegner Franz Füchsel var en af de 12 tegnere, der i 2005 gav deres bud på en tegning af profeten Muhammed.

Den nyborgensiske tegner Franz Füchsel er død efter kort tids sygdom. Foto: Erik Egvad Petersen / Scanpix

Tegneren Franz Füchsel er død efter kort tids sygdom, oplyser hans datter, Hanne Füchsel, til Fyens Stiftstidende.
Han blev 89 år.

Franz Füchsel var en af de 12 tegnere, der i 2005 gav deres bud på en tegning af profeten Muhammed, som førte til Muhammed-krisen med boykot af og angreb mod Danmark flere steder i verden.

Tegningerne medførte også dødstrusler mod tegnerne og journalister fra Jyllands-Posten, der trykte tegningerne som en kommentar til kunstneres selvcensur.

Füchsel skabte yderligere røre i sagen, da han satte sin tegning på auktion, hvilket indbragte 15.000 kroner, som tegneren efterfølgende donerede til det dengang jordskælvsramte Pakistan.

I sin lange karriere har han blandt andet været et fast indslag i Ekstra Bladet, Hjemmet og FDM's Motor. Franz Füchsel har desuden skrevet revytekster, børnebøger og har sammen med Hans Qvist lavet flere tv-show.

I 1987 modtog han "Den gyldne tegnestift" og i 1994 "Cross-prisen". I 2002 fik han "Kaj Svarres Legat", og i 2003 kunne man opleve hans tegninger udstillet på Diamanten i København.

Franz Füchsel efterlader sin hustru og tre børn.