Havudsigt: 300 boliger skal bygges på gamle færgearealer

Hen over en årrække vil der drypvis blive udlejet eller solgt lejligheder, der hvor færgerne i sin tid lagde til i Nyborg.

Den sidste bid af DSB's færgearealer i Nyborg blev torsdag afhændet til det fynske ejendomsudviklerfirma Togt.

Firmaet vil bygge i omegnen af 300 boliger - flere med havudsigt - på i alt 25.000 kvadratmeter, og nogle af boligerne vil komme til at ligge lige ud til kajkanten.

Men det har været en lang proces at nå dertil, fortæller Søren Beck-Heede, administrerende direktør i DSB Ejendomsudvikling.

Processen har nemlig indebåret, at der blandt andet skulle fjernes skinner, en bro skulle væk, og der skulle etableres en kanal.

- Indimellem har konjunkturen jo også gået op og ned. Og det er klart, at når det er lavkonjunktur, så er det svært at komme af med med byggeretter og sælge grundene.

- I hvert fald, hvis man skal have en given pris, siger direktøren og tilføjer:

- Det har været en omkostningstung affære at skulle rydde op efter sig. Man har trods alt været rigtig mange år, og man havde også svinet lidt.

Dermed er der i øjeblikket over 900 nye boliger på vej i Nyborg.

Der bliver tale om både ejer- og lejeboliger. Byggeriet vil blive gennemført i etaper, og første spadestik forventes at blive taget til sommer næste år.

Mogens Tveskov, administrerende direktør i Togt, fortæller, at der formentlig vil komme 50 boliger til salg eller udlejning hvert halve år.

Og det var det tempo, som nok var afgørende for, at grunden gik til Odense-baserede Togt.

- Jeg fornemmer, at både DSB og Nyborg Kommune vil have en flot havn, en pæn havn, der er bygget med noget kvalitet, end nogen der rykker ind, rykker ud og tager hjem til til Kina, siger Mogens Tveskov.

Mogens Tveskov, administrerende direktør i TOGT.
Mogens Tveskov, administrerende direktør i TOGT.
Foto: Pernille Gram

Ud over Togt havde også kinesiske investorer vist interesse for det attraktive havneareal, hvor togfærgerne i sin tid lagde til.

Nord for de tidligere færgearealer har Nyborg Kommune købt en grund af DSB. Her skal der etableres et sundhedshus. Desuden har DSB solgt grunde, hvor der bygges almene boliger og seniorbofællesskab.