I det fynske folks tjeneste

Ideologisk valgkamp på vej i Nyborg

De store partier i Nyborg fokuserer for meget på ideologi og partitaktisk fnidder, mener det konservative byrådsmedlem Hans Henrik Kongsmark. Generelt blive de kommunalpolitiske opgør mere og mere ideologiske, mener valgforsker.

08:37

Hans Henrik Kongsmark står midt i den politiske udgave af slaget ved Nyborg.

1 af 2

Ved sidste budgetforhandling var den konservative Hans Henrik Kongsmark eneste borgerlige politiker tilbage ved bordet, da aftalen skulle underskrives, Dansk Folkeparti og Venstre forlod forhandlingerne, fordi en lempelse af erhvervslivets skatter først kunne komme i 2014 og ikke allerede i 2013.

Det undrer den konservative politiker, at de andre borgerlige partier ikke blev siddende og forhandlede.

- Det ligner lidt noget partitaktisk fnidder, hvis jeg må bruge et groft udtryk. Vi er jo kun et år fra et valg, og så kan man jo have nogle partitaktiske grunde til at forlade en forhandling, men det mener jeg bare ikke gavner borgerne, siger Hans Henrik Kongsmark.

Kritikken vender dog også mod venstre side af byrådssalen fra den konservative politiker:

- S og SF kan heller ikke sige sig fri. Begge sider kan jo have en interesse i at spille på de ideologiske tangenter, siger Hans Henrik Kongsmark.

Kommunalpolitik nærmer sig landspolitik

Traditionelt har kommunalpolitik været mere præget af pragmatisme og kompromisser, men siden kommunalreformen og dens kommunesammenlægninger, så er stilen ændret flere steder.

- Lokalpolitikken er i en vis grad blevet nationaliseret, den politiske konkurrence er kommet til at ligne Christiansborg mere i de større kommuner. Alle steder kan man næsten stemme på alle partierne, og det betyder, at den politiske retorik også kommer til at ligne Christiansborg mere, siger valgforsker Christian Elmelund-Præstekær.

Valgforskeren ser det som en klassisk borgerlig markering, når Venstre vælger at markere sig på en uenighed om erhvervsskatter, lige som det er klassisk socialdemokratisk retorik, når Nyborgs socialdemokratiske borgmester Erik Christensen ved flere lejligheder har kritiseret, at friskoler efter hans mening trækker penge ud af folkeskolerne.

Den debat kom i øvrigt op, efter en række skolelukninger i et forlig, som Venstre også stod udenfor.

19.30 kan du i en live debat se om den socialdemokratiske borgmester Erik Christensen og Venstres spidskandidat Kenneth Muhs også ser sig selv som ideologiske frontkrigere, og hvordan de ser forskellene på en kommune ledet af Venstre eller af Socialdemokratiet.

Et år før valget

Her et år før kommunalvalget sætter TV 2/FYN fokus på den politiske situation i de forskellige fynske kommuner, blandt andet arrangerer vi sammen med Fyens Stiftstidende og DR FYN en stor direkte debat mellem de odenseanske spidskandidater den 20. november.

Du har også chancen for at komme med, se hvordan her.

link