Inge håber på politisk velvilje: Kørte direkte forbi OUH, da hendes mand var indlagt i Svendborg

Inge Bünning håber, at regionspolitikerne vil ændre den geografiske fordeling til de fynske sygehuse.

Hvor skal vi køre hen, når vi bliver syge og skal på sygehuset? Det spørgsmål er lige nu aktuelt i forbindelse med det kommende nye supersygehus i Odense.

For hvem skal have mulighed for at køre til det nye OUH, og hvem skal i stedet køre til Svendborg Sygehus?

Det har Inge Bünning fra Grønnemose på Vestfyn en helt klar holdning til. Hun har OUH som det nærmeste sygehus, men på grund af Region Syddanmarks særlige geografiske opdeling skal hun alligevel hele vejen til Svendborg Sygehus.

- Jeg er simpelthen så træt af at skulle køre til Svendborg. Man ligger jo på landevejen i 40 til 45 minutter hver vej. Det er jo fuldstændig tåbeligt, siger Inge Bünning. 

Og hvor langt, der rent faktisk er til Svendborg fra Grønnemose, blev meget klart, da Inge Bünnings mand blev alvorligt syg. Han blev nemlig henvist til Svendborg Sygehus, på trods af at OUH lå meget tættere på parrets hjem. 

- Vi kørte til vagtlægen på OUH, og det ligger jo i forbindelse med akutmodtagelsen, så vi tænkte da selvfølgelig, at en eventuel indlæggelse ville blive på OUH. Men til vores store overraskelse blev vi tilbudt enten at blive fragtet til Svendborg eller Kolding, siger Inge Bünning. 

Den nuværende geografiske opdeling

Igennem tre måneder indtil sin mands død måtte Inge Bünning hver dag samlet køre 130 kilometer frem og tilbage for at besøge sin mand.

På vejen til Svendborg passerede hun hver dag OUH. Dertil ville turen frem og tilbage kun have været 50 kilometer.

Flere forslag i spil

Men der kan nu være håb for Inge Bünnings frustration. Den seneste måned har repræsentanter fra Region Syddanmark holdt borgermøder i henholdsvis Assens, Svendborg og senest i Nyborg. Her er flere scenarier for en mulig fordeling af patienter til de to fynske sygehuse blevet fremlagt for borgerne. 

Hvordan Region Syddanmark vil fordele patienterne, er endnu ikke blevet meldt ud. Men noget tyder på, at der er ændringer på vej. Ifølge TV 2 Fyns oplysninger hælder et flertal i Regionsrådet til at opgive den nuværende geografiske fordeling, som i flere år er blevet stærkt kritiseret.

Så Region Syddanmark lægger altså op til at se på problemet med den lange afstand til sygehuset og har sat flere forslag i spil.

- Det vigtige er, at Svendborg Sygehus er et rigtig godt sygehus for de patienter, som bor tættest på sygehuset på Sydfyn og øerne. At det er der, man kan få hjælp, hvis man skal indlægges. Og så handler hele den her proces også om at se på, hvilke funktioner der kan placeres i Svendborg, både til gavn for Sydfyn, men måske også hele Fyn, siger formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V).

- Er alle scenarier stadig i spil? 

- Jeg synes, det er svært at forestille sig et scenarie, hvor vi slet ikke ændrer noget. For kigger vi til Vestfyn og Nordøstfyn har de rigtig langt til Svendborg, så jeg tror, der kommer til at ske nogle ændringer, siger Stephanie Lose.  

Betydning for flere tusind fynboer

Et af forslagene går på at fordele patienterne geografisk, så man kan køre til det nærmeste sygehus. Det vil betyde, at 125.000 borgere fra Assens, Kerteminde og en del af Faaborg-Midtfyn og Nyborg kommuner vil kunne køre til OUH.

Med det nye forslag vil Svendborg Sygehus have et mindre opland og kun skulle betjene omkring 100.000 borgere. Til gengæld vil der blive tilført ekstra specialfunktioner, så sygehuset bliver fagligt bæredygtigt.

Eneste problem ved det nye forslag er økonomien. Region Syddanmark har hidtil budgetteret med et mindre antal sengepladser på det nye OUH, så det svarer til den nuværende særlige geografiske opdeling.

- Man kan jo godt se uhensigtsmæssighederne ved fordelingen, når man kigger på et kort over Fyn. Men på det nye OUH er der ikke plads til 60 ekstra senge, så derfor skal der bygges ud, og det er til en sum, som svarer til 150 millioner kroner, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør ved Region Syddanmark.

Håber på politisk omlægning

I Grønnemose håber Inge Bünning, at politikerne beslutter sig for en omlægning, så patienter blot skal køre til nærmeste sygehus. For hun vil ikke risikere igen at skulle passere OUH for at køre til Svendborg Sygehus, hvis uheldet skulle være ude. 

Men hun håber nu på det bedste.

- I dag kan man sige, at jeg er skuffet over velfærdssystemet, og at det ikke har virket som det skulle. Så jeg mener selvfølgelig, at politikerne skal beslutte, at alt hvad der hedder akutte indlæggelser skal ske på det nye OUH, siger Inge Bünning.

Inge Bünning skal dog vente på en afklaring lidt endnu. På regionrådsmøde den 26. september tager politikerne endeligt stilling til beslutningen om påtageområder og profil for Svendborg Sygehus.

Inden patienter kan køres til Nyt OUH, skal byggeriet først stå færdigt. Men i midten af juni blev det meldt ud, at byggeriet endnu en gang kan blive forsinket.