Ingen ledige ville være opvasker eller tjener

Kommune og fagforening er uenige om formålet med et møde, hvor ingen af de ledige medlemmer takkede ja til en af 80 fremlagte stillinger.

Først kom coronavirussen. Så blev ansatte i snesevis sendt hjem. Men selvom hjulene nu ruller igen, må flere virksomheder kigge langt efter nye medarbejdere.

Ifølge Nyborg Kommune havde man et møde 1. september med ledige fra 3F på Østfyn, hvor jobcentret tog 80 ledige jobs med. Ikke et eneste blev dog afsat på dagen. 

Manglen på arbejdskraft har fået jobcentret i Nyborg til at reagere med sanktioner, hvis ikke kontanthjælpsmodtagere tager de anviste job, fortæller Sonja Marie Jensen (S), formand for beskæftigelsesudvalget.

- Jeg synes jo som socialdemokrat, at alle, der kan arbejde, skal arbejde. Og hvis man siger nej til et job og ikke vil tage det, bliver man nødt til at stå til ansvar for det. Så synes jeg, det er helt rimeligt at sanktionere, siger hun.

Konsekvenser for virksomheder

De ledige stillinger, jobcentret havde med til mødet, talte blandt andet delikatesse-medarbejder til Brugsen i Ørbæk, medarbejder med truckcertifikat til plastvirksomheden Trio World, medarbejdere til hjemmeplejen i Nyborg, kassepersonale til Netto og opvaskere til Hotel Sinatur og Hotel Nyborg Strand.

På Hotel Nyborg Strand er konsekvensen af personalemanglen, at man er nødt til at sige nej til ordrer, fortæller hoteldirektøren, Jan Grimstrup Larsen.

- Vi er 12 medarbejdere for lidt. Vi vil blandt andet gerne have nogle flere tjenere og opvaskere, siger han.

Her håber man, at kommunen griber ind for at få de ledige ud på arbejdsmarkedet. 

Den hårdeste kommune

Nyborg er i forvejen den kommune, der slår hårdest ned på de ledige med sanktioner. Det har indtil videre betydet, at over 25 procent af kontanthjælpsmodtagerne i kommunen er blevet trukket i ydelse.

- Vi kan jo se, at vi er et af de steder i Danmark, der lykkedes allerbedst med at få folk i job, og derfor tror jeg, at det her er ét redskab. Vi er klar til at lave de planer og tage de redskaber i brug, der skal til for at folk kommer ud og får et arbejde, siger Sonja Marie Jensen

Uenighed om møde

Hos 3F Østfyn mener man dog ikke, at tingene er helt så enkle. Ifølge formanden, Tonny Fejerskov, har fagforeningen haft en anden opfattelse af formålet med mødet 1. september.

Han anfægter desuden jobcenterets metode.

- De siger, de har 80 jobs. Hvorfor har de ikke henvist nogle af alle deres ledige til de jobs? Hvorfor har de ikke slået de jobs op på Jobnet, spørger han.

3F-formanden peger på, at det ikke var alle stillingerne, som jobcentret havde med, der passede til de ledige.

- Det kan godt være, at man får folk ud i et arbejde, men det vil ikke være folk, der er motiveret for det, siger han og tilføjer på den anden side, at han ikke mener, at der er eksempler på medlemmer, der ikke vil tage et job.

Oversigt

    Oversigt