I det fynske folks tjeneste

Jubel i Nyborg: Verdens største cykelløb kommer stadig til Fyn

Selv om det koster i kommunekassen, at Tour de France er udskudt ét år, er det en glædelig nyhed for Nyborg, der fortsat bliver målby. 

Feltet kører efter planen i mål 2. juli 2022 - ét år senere end først planlagt. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix

Nyborg skal fortsat være målby, selv om etapeløbet Tour de France er blevet rykket fra 2021 til 2022. 

Læs også Dansk Tour-start udskydes til 2022

Det glæder Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), der peger på, at der også kan være fordele ved at vente ét år med den danske Tour-start. 

- Ved at flytte Tour-starten til 2022, er man ikke længere i konkurrence med OL og EM, siger Kenneth Muhs til TV 2/Fyn. 

- Det vigtigste er, at Tour’en kommer til Nyborg og Danmark. Det gør den 2. juli 2022. Det bliver ikke mindre spektaklulært. Det bliver ikke en mindre begivenhed, forklarer borgmesteren.

Spurter over Storebæltsbroen

Efter den nye plan skal den danske Tour-start foregå fra 1. til 3. juli 2022. Anden etape skal gå fra Roskilde via Storebæltsbroen til Nyborg, hvor rytterne kører i mål. 

Selv om der ifølge borgmesteren er fordele ved at rykke den danske Tour-start ét år, vil der være yderligere omkostninger forbundet med udskyldelsen.

Ifølge den danske arrangør, Grand Départ Copenhagen Denmark, medfører udskydelsen ekstraudgifter på 5,8 millioner kroner, som den danske stat og Tour de France-arrangøreren Amaury Sport Organisation i fællesskab dækker.

Koster penge i kommunekassen

Selv om Nyborg-borgmesteren ikke har det fulde overblik over, hvor meget udskydelsen af den danske Tour-start kommer til at koste skatteborgerne, lægger han ikke skjul på, at det også koster penge i kommunekassen på Østfyn.

- For Nyborg Kommune drejer det sig primært om, at vi har én stilling som projektleder under det her. Der skal vi selvfølgelig have vedkommende ansat ét år ekstra, siger Kenneth Muhs.

- Derudover kan der også være andre ting. Det vigtigste for os er, at Tour’en kommer til Nyborg og Danmark, fortæller borgmesteren.

Tour de France køres efter den nye plan i Danmark fra 1. til 3. juli 2022.

Tour-start i Danmark

Det ved vi om Tour de France-starten i Danmark

 

Her er et overblik over de vigtigste detaljer:

 

* Danmark lægger asfalt til de tre første etaper, der køres henholdsvis den 1., 2. og 3. juli 2022.

* 1. etape køres i Københavns gader og bliver en 13 kilometer lang enkeltstart. Etapen vil starte på H.C. Andersens Boulevard og slutter på Rådhuspladsen. På ruten vil blandt andet Amalienborg, Nyhavn og Christiansborg blive passeret.

* 2. etape strækker sig over 199 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Undervejs skal feltet hen over Storebæltsbroen, hvor der ventes sidevind og chancer for udbrud.

* 3. etape bliver en strækning på 182 kilometer fra Vejle til Sønderborg. Blandt andet skal rytterne forbi Jellingstenene.

* Efter de tre etaper vil der blive indlagt en hviledag, hvor rytterne bliver fragtet til Frankrig.

* Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper på de danske veje.

* Tour de France transmitteres i 190 lande og har omtrent 3,5 milliarder tv-seere under løbet.

* Budgettet for de tre etaper i Danmark var oprindeligt på 88 millioner kroner, som skulle finansieres ved 17 millioner kroner fra staten, 55 millioner kroner fra kommunerne samt 15 millioner fra regionerne. Den sidste million finansieres af blandt andet sponsorindtægter. Udskydelsen medfører ifølge den danske arrangør ekstra udgifter for 5,8 millioner kroner, som den danske stat og ASO dækker. Derudover får de enkelte start- og målkommuner også en ukendt ekstra udgift.

* Ved starten i tyske Düsseldorf i 2017 lød den økonomiske gevinst på cirka 478 millioner kroner ifølge en rapport fra Deloitte. Reklameværdien blev anslået til 3,3 milliarder kroner.

* Danmark bød officielt på værtskabet for en Tour de France-start i 2016.

 

Kilder: Letourcph.dk og pressemateriale fra arrangøren, Ritzau