I det fynske folks tjeneste

Jurist: Café Hack-lokationer risikerer bøder for lovbrud

De steder, der har betalt for besøg af det nu lukkede radioprogram Café Hack, risikerer nu bødestraf. En af dem er Nyborg Slot.

Det er ikke kun radioprogrammet Café Hack, der har brudt loven, når det har sendt sommerprogrammer mod betaling de seneste mange år.

Det har også de steder, der har betalt for at få Café Hack forbi. Og de kan ende med en bøde fra Forbrugerombudsmanden, hvis myndigheden går ind i sagen.

Læs også DR lukker Café Hack efter afsløring

Det siger mediejurist og partner i mediebureauet Bird & Bird Peter Lind Nielsen til Radio24syv:

- Efter paragraf fire i markedsføringsloven, så er det alle de medvirkende i sådan et arrangement, der har et ansvar, siger han.

- Det er faktisk annoncøren, der har det primære ansvar for at sørge for, at der bliver gjort opmærksom på, at der er tale om et sponsoreret program.

Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor på Aalborg Universitet med medieret som forskningsområde, ser sagen på samme måde.

- Det her er et klassisk eksempel på skjult reklame, som jeg forstår det, siger han til Ritzau.

Læs også Opkrævede penge af Nyborg Slot: Café Hacks skabere lægger sag an mod DR

- Der er fundet en transaktion sted mellem annoncørerne - Tivoli, hotellet, slottet eller hvor det nu bliver sendt fra - og mediet.

- Så kommer de i programmet uden at blive angivet som sponsor eller annoncør, således at det tydeligt fremgår, at der er tale om markedsføring, sådan som markedsføringsloven kræver.

Olav B. Madsen, bestyrer på Knivholt Hovedgaard, siger til Radio24syv, at han ikke var klar over, at også godset kan have forbrudt sig mod markedsføringsloven.

Det ændrer ikke på, at han fortsat vil kræve de 125.000 kroner tilbage, som han har betalt Café Hack.

- Jeg kan ikke se, at der skulle være noget i det rent juridisk, siger han til Radio24syv.

Forbrugerombudsmanden, som kan uddele bøder for overtrædelser af markedsføringsloven, oplyser til Radio24syv, at den har modtaget en klage i sagen om Café Hack.

Men Forbrugerombudsmanden kan endnu ikke sige, om det er en sag, som instansen vil gå ind i.

Nyborg Slot betalte i omegnen af 70.000 kroner for et besøg fra Café Hack den 26. juni 2016. Et tilsvarende arrangement i Bogense i maj i år er blevet aflyst, efter at DR har opsagt samarbejdet med produktionsselskabet bag radioprogrammet.