Kæmpe blandt dværge vil lave whisky, gin og rom i Nyborg

Familien Rømer fra Ørbæk skyder millioner af kroner i Nyborg Destilleri, der med base i et gammelt DSB-værksted på havnen, skal producere både spiritus i topklasse - og levere oplevelser tilsat gode historier.

Kulden får ånden til at drive som små, dampende skyer uden for det gamle DSB-værksted. Med begejstring taler Kim Møller-Elshøj om det destilleri, som han de kommende måneder skal få gjort klar til åbning i 2017. Med et snuptag i håndtaget til en tung metaldør åbner han til det, som nyborggensere og whisky-entusiaster næsten ikke kan vente med at komme ind i: Nyborg Destilleri.

- Vi bliver det største destilleri blandt Danmarks mikrodestillerier! Vi har et produktionsapparat, der uden sammenligning er det største herhjemme, slår Kim Møller-Elshøj fast.

Whisky, gin og rom fra Nyborg

Og han burde vide det, for han skal både stå for udviklingen af de typer af spiritus, der skal løbe gennem de store kobber-kedler og tanke. Ligesom han skal formidle historien om det, der allerede er stor interesse om. Det er whisky, gin, rom, snaps samt frugtbrændevin. På destilleriet giver det ham titlen af blender og fortæller.

quote Vi stiller os på skuldrene af fortiden for at skue ind i fremtiden...

Kim Møller-Elshøj, Nyborg Destilleri

- Vi stiller os på skuldrene af fortiden for at skue ind i fremtiden. Forstået på den måde, at når det drejer sig om whisky, og det er det, vi primært skal producere, så læner vi os op ad den skotske måde at gøre det på. Men vi lader os ikke binde af for eksempel at skulle lagre whisky på egetræsfade. Hvem siger, at vi ikke kan finde på at få lavet fade af kirsebærtræ eller pistacietræ for at se, hvordan det påvirker whisky? Smiler Kim Møller-Elshøj.

Selv om der er fart på, mens Kim Møller-Elshøj viser rundt i de højloftede bygninger, der i over hundrede år husede værksted for DSB´s toge, så er der ingen stress på. For bag Nyborg Destilleri står et kvalitetsbevidst familieforetagende, der ikke har travlt. Niels og Nicolai Rømer er kendt som ejerne af Ørbæk Bryggeri. En virksomhed som de over er årrække har gjort til en sund, for ikke at sige god forretning. Far og søn vægter kvalitet og økologi højt. Sådan bliver det også med deres destilleri.

 

Store og ubrugte står kobberkedler og -tanke og venter på at blive taget i brug i Nyborg Destilleri.
Store og ubrugte står kobberkedler og -tanke og venter på at blive taget i brug i Nyborg Destilleri.
Foto: Preben Dahl

 

- Vi får ikke blot destilleri her i bygningerne. Der bliver også en butik, et besøgscenter og en restaurant med plads til 100 siddende gæster. I restauranten vil over 90 procent af råvarerne være økologiske. På sigt går vi også efter flest mulige lokale råvarer, røber Kim Møller-Elshøj, der ikke stikker sin næse i den kommende koks tryllerier. Til gengæld vil han bruge sin næse til fremtidens whisky fra Nyborg.

- Jeg har arbejdet som rundviser på Isle of Ar3an Destillery i Skotland i sommeren 2002. Siden har jeg været smagsdommer for blandt andet Spritfabrikkerne, ligesom jeg selv har importeret vin. Meget af det handler om at smage og bruge sin næse. Det er det, jeg skal, slår han fast.

 

Kim Møller-Elshøj har fadene klar til produktionen af bl.a. whisky og rom.
Kim Møller-Elshøj har fadene klar til produktionen af bl.a. whisky og rom.
Foto: Preben Dahl

 

Det har allerede fået konsekvenser. Tilbage i 2009 begyndte Ørbæk Bryggeri at producere whisky. Meget af det ligger i dag på fade og venter på at skulle på flasker. Således også den anden produktion, fad nummer to, som efter otte år på træfad egentlig burde være klar.

- Det er den ikke. Jeg vurderer, at den skal vente et-to år, før den er klar. Den er god, men bare ikke helt klar til at komme på flaske. Men bare rolig, vi har 70-80 fade med whisky og rom liggende, så der skal nok være noget at vise frem og sælge af, når butik og oplevelesescenter åbner i slutningen af maj næste år, lover Kim Møller-Elshøj.

Sammen med familien Rømer føler han, at timingen for et destilleri er god. På verdensplan efterspørges whisky i et omfang, der ikke er oplevet tidligere. Og lokalt udvikler Nyborg sig.

Destilleri som turistattraktion

- Der er ingen tvivl om, at Nyborg Slot altid vil være byens største turistattraktion. Men vi går efter at bliver nummer to. Om fem år skal vi gerne have i titusindvis af besøgende. Og det er realistisk. På Isle of Aran, der ligger vest for Glasgow i Skotland, skal man tage en færge for at besøge det lokale destilleri. De havde sidste år over 40.000 besøgende. Det viser noget om interessen for at besøge et destilleri med en god whisky.

 

Historien fra det gamle DSB-værksted forstærkes af et damplokomotiv indkøbt i Dresden i Tyskland.
Historien fra det gamle DSB-værksted forstærkes af et damplokomotiv indkøbt i Dresden i Tyskland.
Foto: Preben Dahl

 

Kan man ikke vente til udgangen af maj med at høre mere om Nyborg Destilleri, så sender Fyn Live fra Nyborg tirsdag den 15. november klokken 17.30-17.40 og igen 18.20-18.30.

 

 

Nyborg Destilleri:

Du kan også se mere i TV 2/FYNs nye direkte nyhedsshow, ”17til20”, der har premiere tirsdag kl. 17.00. 

 

Oversigt

    Oversigt