Katastrofe-år for kirsebæravlere

Det bliver den ringeste høst i mands minde i år. Kirsebæravlerne er fortvivlede over, hvor dårligt et udbytte de får i deres plantager.

Det er det kolde maj-vejr, der er skyld i, at der ikke er nok bær. Bierne var simpelt hen ikke aktive nok på det tidspunkt, hvor der skulle bestøves og det var for koldt, da der skulle sættes frugt.

80% af de danske kirsebær er af sorten stevnsbær - også kaldet sure kirsebær - og netop den sort er særligt hårdt ramt. Der bliver nærmest ingen høst overhovedet i år. Stevnsbær bruges til vin, saft og marmelade.

- Jeg vil kalde det et katastrofe-år. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Svend Ramborg, der er konsulent ved Gartnerirådgivningen på Fyn.

- Det er træls som man siger på godt jysk, siger Povl Ejvind Hansen, der ejer en af Fyns største plantager ved Nyborg.

Det har selvfølgelig økonomiske konsekvenser for avlerne, der frygter at miste kunder, fordi de ikke kan levere varen i år. Træerne skal stadig plejes, så de kan bære frugt igen næste år.

- Det er kun høstudgifterne, vi kan spare. Det er jo at bære penge til, siger Povl Ejvind Hansen.

Det er gået lidt bedre med de søde kirsebær i år, selv om det også er det værste år længe. Her kan avlerne høste mellem 10 og 50% i forhold til et normalt år.

Oversigt

    Oversigt