Larmende unge: - Det er et helvede med al den støj

Fyns Politi har bare i juli modtaget hundredevis af klager over højt musik. I Nyborg generer sommerstøjen også flere lokale. Her er det ikke bare musik, men også badende og larmende unge, der skaber uro på den nye marina.

I takt med at temperaturen stiger, er daglig larm og fest i byrummet igen blevet et problem i flere fynske byer, og det resulterer i en lang række henvendelser til politiet.

Alene siden den 1. juli har Fyns Politi modtaget 334 klager over høj musik, fordelt på hele Fyn.

- De seneste to år har der været en kraftig stigning i musik til ulempe, siger Peter Risager Haslund, politiinspektør ved Fyns Politi. 

quote Siger man noget til de unge mennesker, så får man et beskidt svar, eller også får man set en hvid numse

Lise Saxtorp, beboer, Nyborg

I Nyborg er sommerstøj også et problem for flere lokale, og her er det ikke bare musik, men også badende unge, som generer beboerne på den nye marina ved Tømmergraven.

- Tryghed, det har vi altid haft her. Det har vi ikke mere, siger Lise Saxtorp, der har boet ved Tømmergraven i over tolv år og aldrig oplevet problemer før nu. 

Opmærksomme på problemet

Lise Saxtorp oplever dagligt gener fra støjende unge, der benytter sig af det nye havneområde, hvor der er bænke og plateauer i forskellige højder. 

- Det er et helvede med al den støj og al den larm, siger hun.

Hun er ikke alene om at være forstyret af larmen, der kan vare helt ud på natten. Hun er gået sammen med 20 andre beboer, der efterspørger handling.

- Problemet er, at man er meget højlydt. Man skriger og skråler. 

Lise Saxtorp er sammen med en række andre beboere på blandt andet Dampskibsmolen og Midtermolen i Nyborg generet af daglig larm og chikane fra unge mennesker.
Lise Saxtorp er sammen med en række andre beboere på blandt andet Dampskibsmolen og Midtermolen i Nyborg generet af daglig larm og chikane fra unge mennesker.

Spørger man drifts- og havnechef på Nyborg havn, Jens Kimer-Jørgensen, er de allerede bevidste om problemet. 

- Politiet kører ned og patruljerer, SSP har opmærksomhed på det, og havnens personale er også opmærksomme, siger han. 

Politiinspektøren bekræfter, at de har holdt ekstra øje med den nye marina i Nyborg. 

- Og det har så gjort, at vi ikke har set, at der er øget behov for at forsætte tilsynet dernede, siger Peter Risager Haslund.

Han har bemærket, at under corona har de fået flere henvendelser om støjgener. 

-  Folk er ikke ude og rejse. Der er mange flere hjemme, og så oplever de også lidt mere musik til ulempe, siger han. 

Som udgangspunkt udsteder de ikke bøder eller konfiskerer de såkaldte soundsbokse, medmindre en dialog med folk ikke fører nogen steder. 

Ikke alle beboer er generet

Men ifølge Lise Saxtorp har den øget opmærksomhed endnu ikke hjulpet. Hun har også forsøgt at henvende sig direkte til de larmende unge. 

-Siger man noget til de unge mennesker, så får man et beskidt svar eller også får man set en hvid numse, siger hun. 

Havnechefen er dog fortrøstningsfuld. Han mener, at de fleste unge mennesker opfører sig ordentligt på havnen. 

- Og så er der nok få, der ikke lige gør, siger Jens Kimer-Jørgensen og tilføjer:

- Der er fokus på det. Der er også beboere i området, der ikke synes, det er så slemt, som andre synes. 

Og det har han ret i. TV2 Fyn spurgte flere andre beboer i området. 

Vi hører mange, der siger, at der er støj langt ud på natten. Har du bemærket det?

- Nej, og jeg bor lige herover, og det har vi overhovedet ikke hørt. Og vi har åbne vinduer hver nat. Det kan være, at vi sover for godt, siger Poul Ove Juul og griner.

- De må gerne blive ved med at komme her, så vi andre kan blive ved med at nyde livet og de glade dage, siger en anden lokal beboer, Thomas Uhre. 

Uanset, så stopper kampen for Lise Saxtorp ikke foreløbig. Hun mærker i hvert fald opbakning fra flere lokale i området.

- Jeg udtaler mig på en masse menneskers vegne. Mange er generet. De begejstrede over, at nogen tager hul på det. Vi bliver nødt til at tage det her i opløbet, siger hun.