I det fynske folks tjeneste

Lortebakterier i vandet fra Flødstrup Vandværk

Der er fundet coliforme bakterier på Flødstrup Vandværk. Alt vand skal koges inden brug.

Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix

Der er konstateret en forurening med coliforme bakterier på Flødstrup Vandværk i Nyborg Kommune. 

Det skriver kommunen på Facebook. 

Derfor skal al vand fra vandværket til drikke- og husholdningsbrug koges, inden det benyttes.

Vandværket er i gang med at undersøge årsagen til forureningen. 

Hvis opslaget fra Facebook ikke vises her på siden, så klik på linket her.

Nyborg Kommune har været i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed.  Det resulterede i, at kommunen har bedt vandværket anbefale forbrugerne at koge vandet og gennemskylle egne vandinstallationer dagligt for at hjælpe med at få skyllet forureningen ud. 

Læs også Sprøjtegift i drikkevand: Endnu en vandboring lukket

Fjern bakterien fra vandet

For at mikroorganismer som coliforme bakterier dræbes ved kogning er det vigtigt, at vandets temperatur kommer op på 100 grader i minimum 1 minut. Hvis du vælger at koge vandet i en elkedel, skal det have to opkog med to til fem minutters mellemrum. 

Sådan lyder anbefalingerne på Nyborg Kommunes hjemmeside.
 

Situationer, hvor det ikke helt er nødvendigt at koge vandet:

Madlavning
Det forurenede drikkevand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lign. (hvis vandet ikke afgiver smag, lugt m.v. til fødevarerne), idet mikroorganismerne dræbes af kogningen.
Det forurenede drikkevand må ikke anvendes til skylning af salat eller andre rå grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand.
Personlig hygiejne 
Det forurenede vand vil ofte kunne benyttes til bruse- og karbadning, men man skal være opmærksom på, at børn ikke drikker vandet. Anvendelse af forurenet vand til badning vil afhænge af vandets forureningsgrad. Forurenet drikkevand må ikke bruges til tandbørstning. Kogt vand kan anvendes. Proteser og lign. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt vand. 
Opvask 
Det forurenede drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, medmindre det har været kogt, idet det forurenede vand kan smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte).
Tøjvask
Det forurenede drikkevand kan anvendes til vask og maskinvask.
Rengøring
Det forurenede vand kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask og lignende, men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, - skabe eller lignende, medmindre det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud lægges til vask efter brug, eller der anvendes en éngangsklud, der kasseres efter brug.
Vanding
Grøntsager, der indtages i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand.